Deček z več kot 500 zobmi

Indijskemu dečku so zdravniki zaradi bolečin v spodnji čeljusti v ustni votlini odkrili vraščen žep. Med pregledom so v njem našli kar 526 drobnih zob.

Objavljeno
06. avgust 2019 12.51
Posodobljeno
06. avgust 2019 15.53
Vseh 526 miniaturnih zob, ki so jih potegnili iz dečkove ustne votline. FOTO: P. Ravikumar/Reuters
V indijskem mestu Čenaj so sedemletnega dečka sprejeli v bolnišnico zaradi hudih bolečin v spodnji čeljusti. Ko so zdravniki z rentgenom preverili, kje je vzrok za težave, so v njegovi ustih našli vraščen žep, napolnjen z nenavadnimi zobmi, je za CNN povedala Praiba Ramani z zobozdravstvene fakultete Savita.

Oralna kirurga sta žep odstranila iz spodnje čeljusti, nato pa je primer proučila in analizirala skupina raziskovalcev z univerze Savita. »Skupno je bilo v žepu 526 zob, velikih od enega do petnajstih milimetrov. Celo najmanjši drobci so imeli krono, korenino in sklenino, kar pomeni, da gre za zobe,« je povedala Ramanijeva, ki je vsebino žepa s pomočniki praznila več kot štiri ure.

image
Rentgenska slika je razkrila vraščen žep, v katerem so se nabirali drobni zobje. FOTO: P. Ravikumar/Reuters


Deček je bil tri dni po uspešnem operacijskem posegu odpuščen iz bolnišnice, zdravniki pa napovedujejo, da bo popolnoma okreval in da ne bo trpel dolgoročnih posledic. Kot je za CNN pojasnila Ramanijeva, je sedemletnik trpel zaradi zelo redkega zdravstvenega stanja, imenovanega sestavljeni odontom. Povedala je še, da ni jasno, kaj je povzročilo takšno stanje, in da je lahko to posledica genetskih ali okoljskih dejavnikov, kot je na primer sevanje.

Dečku so se zobje v ustni votlini najverjetneje nabirali več let. Njegovi starši so povedali, da so otekline na njegovi čeljusti občasno opazili že, ko je bil star tri leta. Deček se je menda takrat upiral temu, da bi ga peljali k zdravniku.