Dokler naju ... denar ne loči

MacKenzie Bezos: Solastnica Amazona se je odpovedala premoženju, druge žene bogatašev se borijo za vsak milijon.
Fotografija: Tretja najbogatejša zemljanka MacKenzie Bezos bo del premoženja, ki ji pripada po ločitvi, darovala v dobrodelne namene. FOTO: Rick Wilking/Reuters
Odpri galerijo
Tretja najbogatejša zemljanka MacKenzie Bezos bo del premoženja, ki ji pripada po ločitvi, darovala v dobrodelne namene. FOTO: Rick Wilking/Reuters

»Vsak od nas lahko veliko deli z drugimi: čas, pozornost, znanje, ustvarjalnost ... Poleg vsega, s čimer me je obdarilo življenje, imam nesorazmerno vsoto denarja, ki jo lahko delim. Moj pristop k filantropiji bo še naprej skrben,« je izjavila tretja najbogatejša­ ­zemljanka MacKenzie Bezos, ko se je odločila, da bo del premoženja, ki ji pripada po ločitvi, darovala v dobrodelne namene.

Ko je v začetku prejšnjega meseca po 25 letih zakona dosegla ločitveno poravnavo z najbogatejšim zemljanom Jeffom Bezosom, je njeno premoženje, 4-odstotni lastniški delež v spletnem podjetju Amazon, doseglo vrednost nekaj manj kot 31 milijard evrov. Po bogastvu sta uvrščena više le dedinja kozmetičnega imperija L'Oréal Françoise Bettencourt Meyers (skoraj 47,5 milijarde evrov) ter naslednica ameriške verige trgovin Walmart Alice Walton (več kot 41,5 milijarde evrov).

MacKenzie Bezos, ki je z odliko diplomirala iz angleščine na univerzi ­Princeton ter za prvenec prejela ameriško nacionalno knjižno nagrado, je zadnja leta predana humanitarka. Z zdaj že bivšim možem sta leta 2011 z donacijo 13,3 milijona evrov ustanovila inštitut za nevroznanost v okviru univerze Princeton, leto zatem z 2,2 milijona evri podprla referendum o istospolnih zakonih v državi Washington, konec lanskega leta pa ustanovila skoraj 1,8 milijarde evrov vreden sklad za pomoč revnim družinam Bezos Day One Fund.



Dedinja kozmetičnega imperija L'Oréal Françoise Bettencourt Meyers je s 47,5 milijarde evrov 15. najbogatejša na svetu. FOTO: Reuters
Dedinja kozmetičnega imperija L'Oréal Françoise Bettencourt Meyers je s 47,5 milijarde evrov 15. najbogatejša na svetu. FOTO: Reuters

 

Neverjetne ločitvene zgodbe


Čeprav so med denarno najodmevnejšimi ločitvami v zadnjih 20 letih še razveza trgovca z umetninami Aleca Wildensteina in Jocelyn (po ocenah vredna 3,36 milijarde evrov), medijskega mogotca Ruperta Murdocha in novinarke Anne (1,5 milijarde evrov), dolgoletnega prvega moža formule ena Bernieja Ecclestona in hrvaške manekenke Slavice Ecclestone (1,06 milijarde evrov) ter naftnega mogotca Harolda Hamma in ekonomistke Sue Ann Arnall (okoli 862 milijonov evrov), so pri Forbesu sestavili svojo lestvico, s katero so lahko, kot so poudarili, sledili denarnemu toku. Zgodbe so precej zanimive. Takoj za zakoncema Bezos sta na lestvici zakonca Gross. Sue je proti možu Billu, ustanovitelju investicijske družbe Pimco, leta 2016 oddala vlogo za ločitev, že leto zatem postala milijarderka – s premoženjem 1,15 milijarde evrov, med drugim z 32 milijonov evrov vredno vilo v Kaliforniji, Picassovo umetnino Le Repos iz leta 1932, ki jo je pozneje prodala za skoraj 31 milijonov evrov, ter vsemi tremi mačkami, čeprav je mož hotel izpogajati vsaj eno. Billa Grossa je ločitev stala lanskega zdrsa na Forbesovi lestvici najbogatejših Američanov, na kateri je bil trdno zasidran 14 let.

Dobra milijarda naj bi po ločitvi pripadla Slavici Ecclestone, ki se je pred desetlet­jem razšla z dolgoletnim prvim možem formule ena Berniejem Ecclestonom.
Dobra milijarda naj bi po ločitvi pripadla Slavici Ecclestone, ki se je pred desetlet­jem razšla z dolgoletnim prvim možem formule ena Berniejem Ecclestonom.


Tretja na lestvici sta naftna mogotca. Leta 2015 je Harold Hamm po treh letih sodnih bitk hotel končati svoj 26-letni zakon s Sue Ann Arnall ter ji napisal ček za 862 milijonov evrov. Deponirala ga je, a si nato premislila. Od nekdanjega moža je hotela mnogo večji delež. Ko je vrhovno sodišče odločilo v njegov prid, je nadaljevala bitko in ustanovila komite, ki je naposled pripomogel k odstavitvi sodnika.

Skoraj 752 milijonov evrov je bil vreden ločitveni izkupiček Elaine Wynn, ko sta se s Stevom Wynnom, soustanoviteljem imperija igralnic Wynn Resorts, ločila leta 2010. Elaine je kot članica upravnega odbora družbe dobila delež v delnicah, tedaj vrednih okoli 703 milijone evrov, ter zajeten del vsote, ki jo je s prodajo delnic tistega leta iztržil Steve. Dve leti zatem je tožila družbo, ker so prodali del njenega deleža, po treh letih sodnih bitk pa so jo odstranili iz odbora. Ko je njen bivši mož lani odstopil s položaja izvršnega direktorja družbe zaradi spolnega nadlegovanja, je prodal tudi svoj delež v celoti. S tem je Elaine postala največja lastnica imperija Wynn Resorts s premoženjem, vrednim 1,77 milijarde evrov.

Še zanimivejša je ločitev iz leta 2007, ko sta se po 52 letih zakona uradno razvezala nečak slavnega Walta Disneyja Roy E. Disney in njegova žena Patricia. Roy naj bi ob ločitvi imel 1,15 milijarde evrov premoženja, ko je žena izpogajala skoraj polovico, je do tedaj stalni član na Forbesovem seznamu najbogatejših Američanov padel s tega seznama. Roy se je leto zatem poročil z Leslie DeMeuse, toda zakonsko srečo je že leto pozneje prekinila njegova smrt. Pet let po razvezi je umrla tudi Patricia.



Tretja najbogatejša zemljanka MacKenzie Bezos bo del premoženja, ki ji pripada po ločitvi, darovala v dobrodelne namene. FOTO: Lucas Jackson/Reuters
Tretja najbogatejša zemljanka MacKenzie Bezos bo del premoženja, ki ji pripada po ločitvi, darovala v dobrodelne namene. FOTO: Lucas Jackson/Reuters

Komentarji: