Dvajsetletnik tvegal življenje za svoje nečake

»Čeprav me je opeklo, bi to spet ponovil,« pravi Derrick Byrde, ki se zaradi opeklin po obrazu, hrbtu in rokah zdravi v bolnišnici.

Objavljeno
08. julij 2019 11.00
Posodobljeno
08. julij 2019 11.17
Derrick Byrd se je junaško vrnil v gorečo hišo po osemletno nečakinjo. FOTO: Facebook
K. H.
K. H.
Junaški dvajsetletnik Derrick Byrd je po obrazu, hrbtu in rokah dobil opekline druge in tretje stopnje, potem ko je se vrnil v gorečo hišo in pred gotovo smrtjo rešil svojo nečakinjo. Čeprav bi jo lahko še bolj skupil, bi svoje dejanje brez oklevanja ponovil, pravi mladenič iz Washingtona, ki se zaradi opeklin zdravi v medicinskem centru Harborview.

Družinsko hišo treh generacij Byrdov v Aberdeenu, v kateri je živelo šest ljudi, je v zgodnjih jutranjih urah minuli četrtek zajel požar. Vse, kar se je zgodilo v naslednjih minutah, spominja na prizore iz akcijskega filma. Derrick se je nemudoma odzval na otroške vzklike »požar, požar« iz zgornjega nadstropja goreče hiše in skočil v akcijo. Najprej je pred hišo ujel svoja nečaka Juniorja in Rory, ki sta skočila z okna. Derrickova sestra Kayla, mati njegovih nečakov, je padla s strehe, potem ko ji je spodrsnilo, ko je hotela pomagati svoji tretji hčeri Mercedes. Osemletna deklica naj bi prav tako skočila s sosednjega okna, a se je ustrašila in se vrnila v gorečo hišo.

»Klicala je moje ime,« je povedal junaški Derrick, »nisem je mogel kar pustiti umreti.« V hipu se je vrnil v hišo, ki so jo že skoraj povsem zajeli plameni. Kljub bolečini se je prisebni fant prebijal v zgornje nadstropje in našel deklico, ki je sedela v povsem zadimljeni sobi. Slekel je majico in jo ovil okrog njenega obraza, nato pa jo v naročju kar se da hitro odnesel iz hiše. »Nisem se oziral na to, da me je opeklo,« je povedal v bolnišnici, kjer leži ves povit. »Raje vidim, da je opeklo mene kot njo. Otrok je, veliko je še pred njo.«

Derricka imajo zdaj vsi za junaka, vendar skromno pove, da je storil tisto, kar bi storil vsak drugi sorodnik. »Ne bi rekel, da sem junak. Lahko le rečem, da svojih nečakov ne bi pustil umreti.« Derrickov dom so ognjeni zublji skoraj povsem uničili, a k sreči v požaru ni nihče umrl – po zaslugi junaškega mladeniča, kar priznavajo tudi gasilci in policisti. Za zdaj še niso povsem prepričani, zakaj je zagorelo, a videti je, kot bi se požar začel v zgornjem nadstropju.