Ekstremne prepreke na poti v šolo

V tej fotozgodbi si lahko pogledate, kako vztrajni so nekateri otroci, ko gre za soočanje z nevarnostmi na poti v šolo. Ne gre za bedo in izolacijo. To je pogum in odločnost.
Fotografija:  Otroci morajo po uničenem visečem mostu, ki je edina možna pot do šole v odročni indonezijski provinci. Foto Beawiharta Beawiharta Reuters
Odpri galerijo
 Otroci morajo po uničenem visečem mostu, ki je edina možna pot do šole v odročni indonezijski provinci. Foto Beawiharta Beawiharta Reuters

Šola lahko predstavlja veselje milijonom otrok po vsem svetu, vendar je pomembno, da ne pozabite, da je v nekaterih delih sveta šola težko osvojeno razkošje. Nekateri otroci morajo prebroditi najnevarnejše prepreke, da bi pridobili izobraževanje, ki ga nekateri od nas lahko štejejo za samoumevno. Če se šolska pot zdi dolgočasna za otroke v bogatejših državah, so otroci, ki te možnosti nimajo, zagotovo veseli, da imajo priložnost za boljšo prihodnost.

Po podatkih Unesca je napredek pri povezovanju otrok s šolami v zadnjih letih upočasnjen. Območja, ki nimajo ustreznih šolskih poti, lahko pogosto poplavljajo, zaradi česar je pot do šole še dodatno otežena. Nevarne poti in ovire na poti v šolo so eden od glavnih razlogov, zakaj mnogi otroci po svetu izobraževanje opustijo.

Rešitev se lahko zdi enostavna: graditi ceste in mostove, kupiti avtobuse in najeti voznika. Kljub temu pomanjkanje sredstev in ponavljajoče se naravne nesreče ter vojna stanja v številnih državah otežujejo otrokom zagotoviti rešitev, ki jo tako nujno potrebujejo.

Komentarji: