Farage ne mara kraljeve družine

Za zagovornika hitrega in popolnega brexita je bila mati kraljice Elizabete predebela verižna kadilka in ljubiteljica gina.

Objavljeno
12. avgust 2019 17.30
Posodobljeno
12. avgust 2019 17.30
Populist od glave do pet slovi po ostrem jeziku, s katerim ne prizanaša nikomur, niti britanski kraljevi družini ne. FOTO: AFP
G. U.
G. U.
Kontroverzni britanski politik Nigel Farage je trenutno predsednik stranke Brexit, ki se zavzema predvsem za čim hitrejši in čim bolj popoln odhod Velike Britanije iz Evropske unije; na letošnjih volitvah v evropski parlament je stranka dobila 29 od 73 britanskih poslancev in postala ne samo britanska stranka z največ poslanci, ampak jih ima največ med vsemi nacionalnimi strankami v parlamentu. Populist od glave do pet slovi po ostrem jeziku, s katerim ne prizanaša nikomur. Britanski časopis The Guardian je v ponedeljek poročal, da se je na letni konferenci konservativnih aktivistov v Avstraliji (ne prvič) lotil britanske kraljevske družine.

Ker je bila konferenca zaprta za novinarje, je težko preveriti, kaj je 55-letni Farage res govoril, vendar pri Guardianu trdijo, da imajo zvočni posnetek njegovega govora. V njem je najprej pohvalil aktualno kraljico Elizabeto II. in zatrdil, da so lahko Britanci srečni, da jo imajo. Zato pa je o prvem v vrsti za britanski prestol, princu Charlesu, ki ga je Farage posmehljivo poimenoval Charlie Boy, zaradi njegovih stališčih do podnebnih sprememb pojamral »o, Bog, o Bog, o Bog«. Farage je namreč do človekovega vpliva na segrevanje ozračja vsaj zelo skeptičen, če ga že ne zanika, princ Charles pa je znani zagovornik zmanjšanja človeškega vpliva na okolje.

Potem je prišel na vrsto najbolj sporen del politikovega govora. V njem je mamo kraljice Elizabete opisal kot rahlo predebelo verižno kadilko in ljubiteljico gina, ki je dočakala več kot sto let. Zato si želi, da bi 93-letna monarhinja živela še dolgo, da bi 70-letni Charles postal kralj čim pozneje, starejšemu Charlesovemu sinu princu Williamu, drugemu v vrsti za britansko krono, pa, da bi živel večno, da kralj ne bi nikoli postal njegov mlajši brat princ Harry. Ta je sicer trenutno šesti v vrsti za krono in ima zgolj teoretične možnosti, da bi kdaj zasedel britanski prestol. O mlajšem princu je imel Farage včasih dobro mnenje, saj mu je bila všeč njegova možatost, a ga je spremenil po Harryjevi poroki z ameriško igralko Meghan Markle.

Čeprav Farage ni znan po tem, da bi ga odziv na njegove izjave kaj posebno skrbel, se je njegov predstavnik za tisk na pisanje časopisa odzval takoj. Povedal je, da politik menda nikakor ni hotel kritizirati kraljičine matere. Hotel je samo povedati, da je izjemno priljubljena članica kraljeve družine, ki je umrla leta 2002, kljub nezdravemu življenjskemu slogu živela 101 leto in da je Farage prepričan, da bo Elizabeta, ki živi veliko bolj zdravo, živela še dlje. Časopis, s katerim ima Farage tako rekoč vedno popolnoma nasprotujoča stališča, pa je njegov tiskovni predstavnik obtožil, da je izjave hudobno iztrgal iz konteksta.

V politiko je dvakrat poročeni oče štirih otrok Farage stopil v študentskih letih. Čeprav se zavzema za odhod Združenega kraljestva iz EU, pa nima nobenih zadržkov, da ne bi že od leta 1999 kot član najprej stranke Ukip in zdaj Brexita prejemal odlične plače poslanca evropskega parlamenta.