Festival divjega zahoda

Kanadsko olimpijsko mesto Calgary gosti festival Stampede, na katerem se svet sreča z divjim zahodom.

Objavljeno
13. julij 2019 06.00
Posodobljeno
13. julij 2019 06.00
FOTO: Todd Korol/REUTERS
Vsako leto več kot milijon gostov iz celega sveta pride v Calgary, da bi doživelo pristno akcijo največjega rodeja na svetu z vsemi oblikami veščin, ki so jih in jih še vedno uporabljajo čisto pravi kavboji. Na desetdnevnem festivalu je vsak večer tudi spektakularen ognjemet. Stampede je tudi eden največjih kanadskih glasbenih festivalov, s petimi odri in 300 izvajalci, vključno z mednarodnimi zvedami.

Vsako leto se festival začne s parado, na kateri razstavlja več kot 150 skupin s tematikami divjega, 30 pihalnimi orkestri, 750 konji in 4000 nastopajočimi. Ne gre le za parado, gre za pohod skozi tradicijo divjega zahoda, zgodovino in lokalno kulturo Calgaryja.

image
FOTO: Todd Korol/REUTERS


Stampede se tudi zelo zavzema da deluje okolju prijazno z več okoljskimi pobudami, kot so obsežni programi recikliranja in kompostiranja, varčnimi žarnicami, skrbjo za skoraj 2.000 dreves in 6.500 grmovnic, pa tudi za hišice netopirjev, ki delujejo kot okolju prijazen sistem za nadzor škodljivcev in komarjev.

Medtem ko je Stampede svetovno znan predvsem po rodeu, koncertnih, dirkah s kočijami, in nočnem šovu, obstaja tudi več drugih vsakodnevnih zabavnih dogodkov, kot so visokooktanski spektakel, bikoborbe, festival luči in še bi lahko naštevali.