Fikret Abdić spet v priporu

Človek, ki je iz Agrokomerca naredil »gospodarski čudež«, je zdaj kot župan Velike Kladuše osumljen zlorabe položaja.

Objavljeno
22. junij 2020 04.00
Posodobljeno
22. junij 2020 15.39
Fikret Abdić še vedno uživa zaupanje mnogih. FOTO: Reuters
U. I.
U. I.
Nekoč je bil legendarni direktor podjetja Agrokomerc in eden najvplivnejših ljudi v Bosni in Hercegovini. Zdaj je župan Velike Kladuše. Vse te vloge je preigral Fikret Abdić, znan kot Babo, ki ima kljub 81 letom še vedno zelo razburljivo življenje. Prihodnji mesec bo preživel v priporu zaradi suma zlorabe uradnega položaja in pooblastil.

V obsežni operaciji Mreža je policija Federacije BiH prijela šest oseb, eno še iščejo. Glavni osumljenec je Abdić, ki naj bi od leta 2016 skupaj s sodelavci storil več kaznivih dejanj in s tem oškodoval proračun svoje občine za najmanj 300.000 evrov. Trije od šestih so že priznali kazniva dejanja, zato se bodo lahko branili s prostosti.

Pred štirimi leti je bil Abdić izvoljen za župana Velike Kladuše, v kateri ima še vedno veliko privržencev, ki se še spomnijo njegove vloge v nekoč zelo uspešnem jugoslovanskem kmetijsko-živilskem podjetju Agrokomerc. To je v 80. letih veliko pripomoglo k razvoju območja Velike Kladuše, a pozneje se je izkazalo, da je Abdić izdal za okoli 400 milijonov dolarjev menic brez kritja, zaradi česar so ga leta 1987 obsodili na več let zapora.

Kljub temu je Abdić ostal zelo priljubljen zlasti med muslimanskim prebivalstvom tak imenovane Cazinske pokrajine, med vojno v BiH pa je postal celo vodja samooklicane avtonomne pokrajine Zahodna Bosna na območju Bihaća. Kot vodja te pokrajine je bil na Hrvaškem zaradi vojnih zločinov obsojen na 15 let zapora. Kriv je bil smrti najmanj treh oseb, ki so v taboriščih, kamor so zapirali nasprotnike avtonomne pokrajine, umrle zaradi trpinčenja. Iz puljskega zapora so ga leta 2012, ko je prestal dve tretjini zaporne kazni, pogojno izpustili na prostost. Kasneje so mu na Hrvaškem znova sodili zaradi gospodarskega kriminala, a je bil 2015 oproščen. Leto pozneje je postal župan Velike Kladuše.