Harry Potter ima 30 let

Britanski igralec Daniel Radcliffe bo danes dopolnil 30 let, a pravi, da se bo moral na to dejstvo še navaditi.
Fotografija: V naslednjem desetletju bi rad postal oče in režiral vsaj en film, pravi Daniel Radcliffe. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
V naslednjem desetletju bi rad postal oče in režiral vsaj en film, pravi Daniel Radcliffe. FOTO: Reuters

Kako se ob misli na okroglo obletnico počuti moški, ki ga je svetovno občinstvo pred 18 leti še kot dečka vzljubilo v vlogi Harryja Potterja? »Malce čudno, ampak povsem v redu, najbrž nekaj časa še ne bom razmišljal o sebi kot o tridesetletniku, moral se bom navaditi na to,« je Daniel Radcliffe povedal medijem. In rojstnodnevne želje? Ostaja skromen, želi si le, da bi njegovo življenje ostalo takšno, kot je. »Uživam v delu in z ljudmi, s katerimi sodelujem. Uživam vsak dan posebej, s prijatelji, s tistimi, ki jih imam rad, z družino.«

Mogoče bi lahko bilo darilo tudi TV-serija Who Do You Think You Are?, ki so jo sinoči začeli predvajati na BBC, v njej pa Radcliffe raziskuje zgodovino neke družine, ki je po nenavadnem naključju podobna zgodbi njegovega prapradeda.

Radcliffe je odraščal v Londonu, njegova mati Marcia Gresham za BBC izbira igralce, oče Alan Radcliffe pa je literarni agent. Prvo veliko vlogo je odigral pri desetih letih v filmu o Davidu Copperfieldu. Seveda je resnično zaslovel s serijo filmov o Harryju Potterju, v tej vlogi je preživel kar osem otroških in najstniških let. V osmih filmih o znamenitem čarovniku je postal svetovna filmska zvezda, bil je najbogatejši najstnik v Veliki Britaniji, ter najbogatejši britanski igralec, mlajši od 30 let.

A slava ima tudi grenek okus. Obiskoval je dve zasebni šoli, in bolj ko se je njegovo ime pojavljalo v medijih, bolj so ga nekateri zasmehovali. Pred časom je priznal, da je med snemanji Harryja Potterja precej popival, da bi pobegnil bremenu slave. Čeprav je bil med najobetavnejšimi učenci, se je odrekel študiju ter se raje posvetil igri in pisanju.

Je dobitnik britanske nacionalne filmske nagrade, večkrat je bil nominiran za nagrade MTV. Je podpornik številnih dobrodelnih organizacij in zagovornik pravic homoseksualcev.
 

Komentarji: