Weinstein plačal milijonsko varščino in zapustil sodišče

Obtoženi producent je pristal na plačilo varščine v višini milijon dolarjev v gotovini. Pristal je tudi na to, da bo nosil elektronski monitor in da ne bo hodil iz New Yorka. Sojenje naj bi se nadaljevalo 30. julija
Fotografija: Weinstein se je predal policiji. FOTO: Lucas Jackson/Reuters
Odpri galerijo
Weinstein se je predal policiji. FOTO: Lucas Jackson/Reuters

Proti bivšemu ameriškemu filmskemu producentu Harveyu Weinsteinu, ki ga več deset žensk obtožuje spolnega nadlegovanja oziroma napada, so danes v New Yorku vložili prvo obtožnico. V primeru dveh žensk je obtožen posilstva in izsiljenega oralnega seksa v letih 2013 in 2004, poročajo tuje tiskovne agencije.

Weinsteinov odvetnik je že napovedal, da se bo njegov varovanec na sodišču izrekel za nedolžnega. Napovedal je hitro ukrepanje in dodal, da »ocenjuje, da obtožbe proti njegovemu varovancu niso podkrepljene z dokazi«. Ko je še dejal Benjamin Brafman, mu je je Weinstein zagotovil, da so bili vsi spolni odnosi, ki jih je imel, sporazumni. »Gospod Weinstein kavča za izbor igralk ni izumil,« je še dejal Brafman.

Weinstein je prav tako že plačal varščino v višini milijon dolarjev, ki jo je določil sodnik. Ta mu omogoča, da bo sojenje počakal na prostosti. A sodniki so mu ob tem naložili, da je začasno oddal potni list in da ima na sebi sledilno napravo. Njegovo gibanje je gibanje omejeno na New York in sosednjo državo Connecticut. Sojenje naj bi se nadaljevalo 30. julija.



Po poročanju ameriških medijev naj bi v obtožnici zoper Weinsteina med drugim šlo za primer igralke Lucie Evans, ki ga je lani obtožila, da jo je leta 2004 kot mlado igralko prisilil, da ga je oralno zadovoljila, ker je s tem pogojeval njeno vlogo v filmu.
 

Na njegov prihod so čakali vsi


Pred policijsko postajo v prvem okrožju na Manhattnu je sicer od ranih jutranjih ur vladalo obsedeno stanje. Na prihod padlega hollywoodskega producenta Harveyja Weinsteina so čakali tako policisti kot novinarji z vsega sveta.

Lucas Jackson/ReutersNovinaske ekipe v težkem pričakovanju Weinsteina. FOTO: Lucas Jackson/Reuters
Lucas Jackson/ReutersNovinaske ekipe v težkem pričakovanju Weinsteina. FOTO: Lucas Jackson/Reuters


Nekdanji veliki hollywoodski producent je na policijsko postajo ob pol osmih po lokalnem času prišel v spremstvu svojega odvetnika ter brez besed in čemernega obraza izginil za modrimi vrati. Prizor, pospremljen z vpitjem fotografov in klikanjem fotoaparatov, je bil podoben prihodu na rdečo preprogo, kjer je Weinstein desetletja vladal in se nasmihal, a zaradi resnosti obtožb je bilo tokrat več kot očitno, kako globoko je nekdanji hollywoodski vplivnež padel.



Weinsteina so spolnih napadov in posilstev obtožile številne ženske tudi v los Angelesu in Londonu, najprej pa se bo moral zagovarjati pred zveznimi tožilci v New Yorku. Njegov predstavnik je že pred časom povedal, da je producent že poiskal profesionalno pomoč in odšel na zdravljenje.

Harvey Weinstein se je, kot je obljubil, danes predal policiji. FOTO: Julio Cortez/Ap
Harvey Weinstein se je, kot je obljubil, danes predal policiji. FOTO: Julio Cortez/Ap


66-letni bivši uspešni producent, ki zanika neprimerno ravnanje, naj bi še danes stopil pred sodnika, preden naj bi ga ob plačilu varščine izpustili na prostost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spolnih napadov in nadlegovanja ga je doslej obtožilo več kot 70 žensk, med njimi znane igralke Salma Hayek, Ashley Judd, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie in Rose McGowan.



O preiskavi Weinsteina sicer razmišljajo tudi v Los Angelesu, preiskava poteka v Londonu, igralka Ashley Judd ga toži, ker ni dobila vloge v filmu Gospodar prstanov, potem ko je zavrnila njegove vsiljive zahteve po spolnem odnosu in podobnih primerov je še več.

Komentarji: