Hrvaški kandidat za mednarodnega oskarja

Film predstavlja nadaljevanje Nuićevega študentskega filma Vratite im Dinamo in celovečerca Seks, piće i krvoproliće iz leta 2004.
Fotografija: Dvainštiridesetletni režiser je študij končal na akademiji za dramske umetnosti v Zagrebu. FOTO: Youtube
Odpri galerijo
Dvainštiridesetletni režiser je študij končal na akademiji za dramske umetnosti v Zagrebu. FOTO: Youtube

Črnohumorna kriminalka Mali hrvaškega režiserja Antonija Nuića se bo potegovala za oskarja v kategoriji mednarodnih celovečercev, je sporočilo hrvaško društvo filmskih delavcev. Nuić je bil hrvaški kandidat za oskarja v tej kategoriji, ki se je doslej imenovala najboljši tujejezični film, že leta 2009 s svojim filmom Osel (Kenjac), pri katerem sta sodelovala s producentom Borisom T. Matićem. Sodelovanje sta nadaljevala tudi pri najnovejšem celovečercu.

Matić je na novinarski konferenci v Zagrebu napovedal, da bodo na podlagi izkušenj skupaj s Hrvaškim avdiovizualnim centrom (Havc) poskušali poskrbeti za čim boljšo promocijo filma med člani Ameriške filmske akademije, ki odločajo o najbolj prestižni filmski nagradi na svetu.


Nagrajen tudi na filmskem festivalu v Pulju


Drama Mali predstavlja nekakšno nadaljevanje Nuićevega študentskega filma Vrnite jim Dinamo (Vratite im Dinamo) in celovečerca Seks, pijača in prelivanje krvi (Seks, piće i krvoproliće) iz leta 2004, v katerih govori o četverici sosedov in prijateljev, ki so strastni navijači zagrebškega nogometnega kluba Dinamo. Zdaj jih vidimo trinajst let pozneje, moške v srednjih letih, na odvajanju od alkohola in drog. Nuićev celovečerec je zmagal na lanskem festivalu hrvaškega filma v Pulju, ko je prejel tudi nagrado kritike Oktavijan.

Dvainštiridesetletni režiser je študij končal na akademiji za dramske umetnosti v Zagrebu. Njegov prvi celovečerni film je bil Vse zastonj (Sve džaba), ki mu je na filmskem festivalu v Pulju 2006 prinesel nagrado za najboljšega režiserja in najboljši scenarij. Temu je sledil Osel iz leta 2009, ki ga je Hrvaška predlagala za oskarja za najboljši film v tujem jeziku.

Komentarji: