Igralka od malega, a šele pri 52 letih suverena

Na HBO so začeli predvajati drugo sezono televizijske serije Majhne laži.

Objavljeno
10. junij 2019 08.00
Posodobljeno
10. junij 2019 08.00
Laura Dern je dobila za vlogo v Majhnih lažeh zlati globus. FOTO: Mario Anzuoni Reuters
Laura Dern je imela komaj šest let, ko je že vedela, da bo igralka, a šele zdaj pravi, da se v poklicu počuti suvereno in da se ji zdi, da bi zmogla igrati katerokoli vlogo ter so poglobiti v katerikoli karakter. Na HBO so začeli predvajati drugo sezono televizijske serije Majhne laži, v kateri igra ambiciozno karieristko in mamo Renato Klein, ki se s skupino znank zaplete v umor.
 

Čudežna deklica


Njena poklicna pot ni naključje, če upoštevamo, da so starši igralci. Njena mati je 83-letna Diane Ladd, ki je doslej nanizala več kot 120 vlog, oče pa 83-letni Bruce Dern, ki se ga držijo predvsem vloge negativcev in duševno neuravnovešenih likov. Je pa bilo Laurino spočetje pravi čudež, kakor je poročal Guardian. V zgodnjih šestdesetih sta Bruce Dern in Diane Ladd imela hčerko, a je pri 18 mesecih utonila.

Tragedija je bila toliko večja, ker so mami in očetu povedali, da drugega otroka ne bosta mogla spočeti. Med snemanjem motorističnega filma Divji angeli leta 1996 se je zgodil čudež. Laura je v zgodnjih letih igrala ob materi, v filmu Divja vrtnica iz leta 1991 je že imela glavno vlogo, mati pa stransko.
 

Poglabljanje v vloge


image
REUTERS za vlogo Renate Klein je intervjuvala več žensk na vodilnih položajih v informacijski tehnologiji. FOTO: Shannon Stapleton Reuters
Dobila je veliko stanovskih nagrad, štirikrat zlati globus, zadnjega prav za vlogo Renate Klein, dvakrat je bila nominirana za oskarja.

Pred snemanjem dobro prouči karakter, ki ga igra. Za vlogo v Majhnih lažeh je intervjuvala več žensk na vodilnih položajih v informacijski tehnologiji. Odgovor, zakaj je tako zagnana in obsedena z nadzorovanjem, je našla v tem, da se je morala udinjati v svetu moških.

Laura Dern je članica odbora Ameriške filmske akademije, ki je pred dvema letoma glasovala za izključitev producenta Harveyja Weinsteina.