Iz spalnice med zvezde

Kam bo zmaga na Evroviziji izstrelila nizozemskega zmagovalca Duncana Laurencea?
Fotografija: Ponosen, da lahko pokaže, kdo je. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ponosen, da lahko pokaže, kdo je. FOTO: Reuters

Nastopajoči večinoma pridejo na Evrovizijo kot pevsko nepopisani listi, vsaj o nekaterih zmagovalcih pa potem pišejo ne samo članke, ampak morda tudi knjige. Tudi o letošnjem zmagovalcu, 24-letnem Nizozemcu Duncanu Laurenceu, s pravim imenom Duncan de Moor?

Pred letom je bil Duncan pevec, ki je v domači spalnici pisal pesmi, od sobote pa vidi svoje življenje kot zgodbo o fantu iz majhnega mesta, ki so se mu uresničile sanje in je osvojil svet. V zmagovalni pesmi Arcade poje o hrepenenju in ljubezni do nekoga, ki je nedosegljiv.

Ustvaril jo je v spomin na prijatelja, ki ga je imel rad, a je zelo mlad umrl. Po tej pesmi jih je napisal še veliko, a se vedno znova vrnil k Arcade. Kot da bi čutil njeno moč. »Sem človek, umetnik, biseksualec, glasbenik, imam stališča, ponosen sem, da lahko pokažem svetu, kdo sem.«

V otroštvu so se mu vrstniki posmehovali, zato se je zatekal h glasbi. Pri šestnajstih je zmagal v manjši bitki talentov, na šoli Rock Academy je diplomiral predlanskim, nastopil je v resničnostni oddaji The Voice of Holland. Pesem Arcade je njegov prvi singel, albuma mladenič še nima.

Kot zmagovalec Evrovizije si želi sodelovati s švedskim izvajalcem Johnom Lundvikom, upa, da bosta skupaj napisala kakšno pesem, od preteklih zmagovalcev največjega evropskega glasbenega dogodka pa občuduje Må​nsa Zelmerlöwa, tudi ta prihaja iz Švedske, všeč sta mu njegov glas in energija.

Zmagoviti Nizozemec nam svetuje: »Vztrajajte pri tistem, kar imate radi. In če hočete uspeti, trdo delajte.«

Komentarji: