Jeze ni več, samo še žalost

Eden najbolj vihravih hollywoodskih igralcev Rip Torn je pri 88 letih odšel v povsem drugem slogu, saj je menda mirno umrl na svojem domu.

Objavljeno
11. julij 2019 09.00
Posodobljeno
11. julij 2019 09.20
Rip Torn se je poslovil pri 88 letih. FOTO: Reuters
J. Z. G.
J. Z. G.
Eden najbolj vihravih hollywoodskih igralcev Rip Torn, ki je ne le zaradi značaja, pač pa tudi zaradi videza večinoma igral pokvarjence in nepredvidljiveže, je pri 88 letih odšel v povsem drugem slogu, saj je menda mirno umrl na svojem domu.

Nazadnje je igral v TV-seriji The Larry Sanders Show ter v filmih Možje v črnem (Men in Black) in Zgube med dvema ognjema (Dodgeball), zagotovo pa je nepozabna scena iz eksperimentalnega filma Maidstone, ko je sicer prijatelja Normana Mailerja v zadnjem prizoru s kladivom po glavi, Mailer mu je v obrambi strgal uho, Torn pa ga je nehal daviti šele, ko ga je s kričanjem in klofuto od tega odvrnila Mailerjeva žena.

Zapletel se je tudi z Dennisom Hopperjem pred snemanjem kultnega Goli v sedlu (Easy Rider). Torn bi moral igrati vlogo odvetnika (na koncu jo je Jack Nicholson), a je menda na večerji z glavnima igralcema, Petrom Fondo in Hopperjem, Hopperju grozil z nožem. Torn se je zagovarjal, da je bilo ravno obratno, in ko je to anekdoto Hopper povedal v enem od TV-šovov, ga je Torn tožil in tudi dobil nekaj manj kot pol milijona dolarjev odškodnine.

image
AFP Ob prejemu nagrade emmy za izstopajolčo vlogo v Larry Sanders Showu. FOTO AFP
»Hitro se razjezim, tudi razžalostim,« je povedal nekoč, pri čemer mu precejšnje količine popitega alkohola niso koristile, saj se je zaradi tega zapletel v kar nekaj incidentov, bil tudi aretiran, ko je vdrl v zaprto banko, ki naj bi jo zamenjal za svoje domovanje.

A svojo vihravost je trikrat poročeni oče šestih otrok dobro unovčil kot igralec; večkrat je sicer poudaril, da se njegova kariera ni mogla razcveteti zaradi njegovih političnih prepričanj, zlasti nasprotovanja vojni v Vietnamu, a je bil že v mladih letih nominiran za nagrado tony za odrsko vlogo v igri Sweet Bird of Youth, za oskarja v filmu Cross Creek (1984), zlasti pa se mu je odprlo v 90. letih: najprej z izstopajočo vlogo v filmu Braniti svoje življenje (Defending Your Life), nato kot producentu Artieju v Larry Sanders Showu, leta 2008 pa si je za vlogo v humoristični seriji 30 Rock prislužil še nominacijo za emmy.