Kako bo ime malemu princu?

Albert, Arthur ali Alexander? Morda Liam?

Objavljeno
07. maj 2019 08.51
Posodobljeno
07. maj 2019 17.32
Meghan Markle in princ Harry FOTO: Reuters
Velika Britanija in svet sta dočakala, da je Meghan Markle z uradnim nazivom vojvodinja Susseška rodila.

Meghan in princ Harry za nekaj čez tri kilograme težkega otročiča še nista izbrala imena in na stave nori Britanci seveda mrzlično ugibajo, ali bo dobil tradicionalno ime ali bosta morda nekoliko bolj drzna. Drugo veliko vprašanje je, ali bo kraljica prvemu otroku mešane rase na britanskem dvoru podelila naziv princ.Vojvoda in vojvodinja bosta morda izbrala med imeni James, Edward ali Arthur, kakršne so nosili nekdanji kralji. Morda bosta izbirala med trenutnimi priljubljenimi imeni v ZDA, denimo Liam, ali na Otoku Oliver, pišejo britanski mediji. Otrok Harryja in Meghan je šele sedmi v vrsti za prestol in tako imata svobodnejše roke pri izbiri imena, medtem ko sta vojvoda in vojvodinja Cambriška svojemu prvorojencu nadela ime George, kakor je bilo ime tudi kralju in očetu trenutne kraljice Elisabeth (v slovenščini Jurij).

Na stavnicah sicer vodi ime Albert, sledita imeni Arthur in Alexander, navaja britanski Telegraph. Do desetega mesta si sledijo še imena James, Phillip, Louis (tako je sicer ime tretjemu otroku Kate in Williama), Henry, Frederick, Thomas in Edward.

Ime bodo objavili v prihodnjih dneh. William in Kate sta ime zadnjega otroka Louisa sporočila pet dni po rojstvu, imena Georgea in Charlotte pa dva dni po rojstvu.

Deček bo predvidoma dobil naziv grof Dumbartonski, razen če ne bo posegla kraljica in mu podelila naziv princa. Takšne nazive je kraljica podelila tudi otrokom Williama in Kate, tako so otroci morebitnega prihodnjega kralja princ George, princesa Charlotte in princ Louis. A kraljica je te nazive podelila že mesece pred rojstvom otrok, tako da je malo verjetno za podobno zgodbo, ni pa nemogoče, pišejo britanski mediji.

Prvi sin vojvode je upravičen do po lestvici nižjega naziva, ki ga ime njegov oče. Princu Harryju je škotski naziv grof Dumbartonski kraljica podelila na jutro poroke. Kasneje bo deček upravičen do očetovega naziva vojvoda Susseški.

Na instagram profilu Kensingtonske palače pa sta oglasila tudi princ William in njegova soproga Kate Middleton. »Zelo smo navdušeni in veselim sem, da bom nečaka v prihodnjih dneh videl. Bratu pa izrekam dobrodošlico v družbo s pomanjkanjem spanja – starševstvo,« je v smehu dejal William.