Kako oponašati jelena

Če želiš jelena uloviti, ga moraš znati priklicati, je načelo nemških lovcev, ki so na že tradicionalnem sejmu lovske opreme znova organizirali tekmovanje v rukanju.

Objavljeno
07. februar 2019 13.54
Posodobljeno
07. februar 2019 14.28
Letošnji zmagovalec Thomas Soltwedel. Foto Wolfgang Rattay Reuters
V okviru 38. tradicionalnega sejma Jagd & Hund (Lov in pes) v Dortmundu se je v klicanju odraslih jelenov pomerilo 17 lovskih navdušencev, 16 moških in ena ženska. Nekateri so samo oponašali jelenje klice, spet drugi so si pomagali z raznimi rukali - pripomočki, ki so videti skoraj kot glasbila; poleg govejih rogov, votlih stebel rastlin, so tu še posebej oblikovane dvo- ali tridelne plastične cevi, školjke in celo jelenov sapnik.

Njihove klice je ocenjevala posebna komisija, ki pa izvajalcev ni videla, lahko jih je samo poslušala. Tekmovalci so se predstavili v več kategorijah jelenjega oglašanja (rukanja) - od navadnega jelenjega rukanja do snubitvenih klicev in celo glasu, kot ga oddaja po vroči noči utrujeni jelen. 

Šport se je razvil na temelju večstoletne lovske tradicije, kjer lovci z oponašanjem teh glasov poskušajo privabiti jelene iz goščave ali pa jih izpred tujih pritegniti pred cevi svojih pušk. Podobna tekmovanja vsako leto potekajo tudi pri nas. Kako je tekmovanje potekalo, si lahko ogledate v galeriji.