Karl Lagerfeld pozna recept za lepo življenje

Pri 85 letih modni kreator snuje nove kolekcije, tudi za Pumo

Objavljeno
10. september 2018 19.30
Posodobljeno
10. september 2018 19.30
Karl Lagerfeld uživa, ko počne stvari, ki jih ni še nikoli. FOTO REUTERS
U. I.
U. I.
Kako doseči lepo starost in v njej uživati? Kdo ve, kakšen nasvet bi ponudil modni kreator, dizajner in fotograf Karl Lagerfeld, ki ima danes 85 let. Tako so vsaj zabeležili v modnem svetu in tujih medijih, ki ga ves čas pozorno spremljajo, saj sam svojega rojstnega datuma ni nikoli razkril. Nedvomno mu dejstvo, da je vse življenje obdan z lepoto, umetnostjo in ustvarjalnostjo, koristi, da ima še vedno kopico načrtov. Svoje zamisli uresničuje za modne hiše Chanel, Fendi in Karl Lagerfeld, za sredino oktobra pa je napovedal lansiranje nove kolekcije za Pumo. Pred nekaj dnevi je predstavil novo kolekcijo z vzhajajočo, komaj 16-letno modno zvezdo Kaio Gerber, hčerko Cindy Crawford.
Rodil se je v Hamburgu v družini bogatega poslovneža, ki je uvažal kondenizirano mleko. Zaradi vzpona nacizma se je družina najprej umaknila na podeželje, Karl pa je s 14 leti preselil v Francijo. Na liceju se je posvetil predvsem risanju in zgodovini. Že kmalu na začetku kariere je spoznal Yves Saint Laurenta, s katerim sta bila dolgoletna prijatelja.
Po potem, ko je v nekaj letih zamenjal več modnih hiš, je leta 1964 kot svobodnjak začel ustvarjati za Chloé. Ob povabilu v modno hišo Chanel so ga mnogi svarili, da gre za projekt brez prihodnosti. A je spretno prepletel svoje vizije z značilnostmi Coco Chanel in uspel, blagovna znamka pa se je obdržala do današnjih dni. Oblikovalsko linijo pod svojim imenom, ki jo je ustanovil leta 1984, je opisal kot »intelektualno privlačno«. Čeprav jo je 2005 prodal skupini Tommy Hilfiger, je še vedno njen kreativni vodja.
Živi v Parizu z mačko pasme birmanka Choupette. O njej, literaturi in umetnosti je napisal celo knjigo. Nasploh ima rad knjige in zaradi njih – okoli 100.00 jih je v njegovi knjižnici – je dal v spalnici porušiti vse stene. Vrat ni, samo orjaški studio, v katerem ustvarja in bere. Nič čudnega torej, da se njegova estetika napaja iz zgodovine in kulture, nekateri pa v njem zaznavajo renesančnega duha. Sogovornike očara tudi z jezikovnim znanjem, saj tekoče govori nemško, angleško francosko in špansko.
Svojo ustvarjalnost usmerja tudi v fotografijo in snemanje filmov. Morda o fenomenu Karl Lagerfeld največ pove njegova izjava: »Najbolj uživam takrat, ko počnem stvari, ki jih nisem počel še nikoli v življenju.«