Kawsova orjaška plavajoča umetnina

S skulpturo, ki spokojno lebdi v hongkonškem pristanišču, si želi spodbuditi ljudi, da si vzamejo čas za oddih od mestnega vrveža.
Fotografija: Orjaška umetniška instalacija je dolga 37 metrov in težka najmanj 40 ton. FOTO: Isaac Lawrence/AFP
Odpri galerijo
Orjaška umetniška instalacija je dolga 37 metrov in težka najmanj 40 ton. FOTO: Isaac Lawrence/AFP

V živahnem pristanišču Victoria v Hongkongu lebdi napihljiva skulptura Companion ameriškega umetnika in oblikovalca Briana Donnellyja, bolj znanega po vzdevku Kaws. Zasnoval jo je po enem od svojih najprepoznavnejših likov, ki se imenuje Companion. To je figurica, podobna Disneyjevemu Mikiju Miški, le da ima lobanjo namesto glave in prekrižane črte namesto oči. Z njo je hotel ustvariti univerzalni lik, ki bi ga prepoznali v vseh kulturah. Orjaška umetniška instalacija je dolga 37 metrov in težka najmanj 40 ton. Pripeljali so jo z vlačilci v okviru mednarodnega umetniškega dogodka Art Basel, na ogled pa bo do 31. marca.

Kaws je diplomiral na newyorški šoli za vizualne umetnosti, nato je bil nekaj časa zaposlen pri Disneyju. FOTO: Isaac Lawrence/AFP
Kaws je diplomiral na newyorški šoli za vizualne umetnosti, nato je bil nekaj časa zaposlen pri Disneyju. FOTO: Isaac Lawrence/AFP


Projekt je pripravil v sodelovanju s tamkajšnjim grafičnim studiem All Rights Reserved, ki je v preteklosti sodeloval z nizozemskim Florentijnom Hofmanom. Leta 2013 so namreč v pristanišču postavili skoraj 17 metrov visoko napihljivo rumeno račko. Nekoliko manjše različice Donnellyjeve umetniške instalacije so v preteklih mesecih v okviru projekta Kaws: Holiday postavili tudi na jezeru Sokčon v južnokorejski prestolnici in pred spomenikom v Tajpeju.

Napihljivo skulpturo so pripeljali z vlačilci FOTO: Yuyang Wang/Reuters
Napihljivo skulpturo so pripeljali z vlačilci FOTO: Yuyang Wang/Reuters


Kaws je začel kariero na ulicah Jersey Cityja in New Yorka, kjer je risal grafite. Diplomiral je na newyorški šoli za vizualne umetnosti, nato je bil nekaj časa zaposlen pri Disneyju. S skulpturo, ki spokojno lebdi v hongkonškem pristanišču, si želi spodbuditi ljudi, da si vzamejo čas za oddih od mestnega vrveža.

Več iz te teme:

Komentarji: