Zmagovalka Evrovizije je Nizozemska. Slovenija odlična trinajsta

Naša Zala Kraj in Gašper Šantl sta s skladbo Sebi osvojila 13. mesto. 

Objavljeno
18. maj 2019 20.00
Posodobljeno
19. maj 2019 01.20
Nizozemski pevec Duncan Laurence je zmagovalec Evrovizije 2019. FOTO: Jack Guez/AFP
S. S.
S. S.
V Tel Avivu v Izraelu se je sklenilo finale 64. tekmovanja za pesem Evrovizije. V dobrih dveh urah se je predstavilo 26 držav. Slovenska predstavnika Zala Kralj in Gašper Šantl, ki sta se uspela uvrstiti v finale v torek, sta s skladbo Sebi nastopila kot deseta. 

Sledilo je glasovanje, v tem času pa so na oder stopili nekateri nekdanji zmagovalci tekmovanja, kot posebna gostja pa tudi legendarna Madonna. Menda ji je za ta nastop v žep kapnilo milijon ameriških zelencev.

Najprej so Tel Avivu glasove sporočile strokovne žirije, nato so sledili še glasovi občinstva, ki so močno premešali karte. Skupaj je največ glasov dobil Nizozemec Duncan Laurence z nežnim preigravanjem klavirja v pesmi Arcade. Slovenija je osvojila odlično 13. mesto. V finalnem večeru je nastopilo 26 držav, poleg Izraela kot letošnjega gostitelja ter »velikih pet« - Italije, Francije, Španije, Nemčije in Velike Britanije - še 20 iz obeh predizborov. 

Pevski šov je začela mlada pevka z Malte Michela s trendovsko skladbo Chameleon. Albanska pevka Jonida Maliqi je z balado Ktheju tokës poskrbela za čustven nastop. Češka trojica mladeničev Lake Malawi se je predstavila s prijetno pop skladbico Friend of a Friend. Nemški sestri S!sters s skladbo Sister podpirata vse sestre tega sveta. 

image
Malta: Michela FOTO: Ronen Zvulun Reuters


image
Albanija: Jonida Maliqi FOTO: Ronen Zvulun Reuters


image
Češka: Lake Malawi FOTO: Ronen Zvulun Reuters


image
Nemčija: S!sters FOTO: Ronen Zvulun Reuters


Rus Sergey Lazarev se je z nevihtno podobo na odru prestavil s pesmijo Scream, danska predstavnica Leonora pa z Love Is Forever. Sanmarinski zobozdravnik Serhat si je naslov nekoliko sposodil pri Karmen Stavec, saj je pesem naslovil Say Na Na Na. S čudovito balado je nastopila predstavnica Severne Makedonije Tamara Todevska. 

image
Rusija: Sergey Lazarev FOTO: Ronen Zvulun Reuters


image
Danska: Leonora FOTO: Ronen Zvulun Reuters 


image
San Marino: Serhat FOTO: Ronen Zvulun Reuters 


image
Severna Makedonija: Tamara Todevska FOTO: Ronen Zvulun Reuters  


image
Švedska: John Lundvik FOTO: Ronen Zvulun Reuters  


Sledil je nastop švedskega pevca Johna Lundvika s pesmijo Too Late For Love. No, nikoli ni prepozno za ljubezen, kajne? Kako je videti ljubezen, sta za njim pokazala naša Zala in Gašper. 

image
Slovenija: Zala in Gašper FOTO: Ronen Zvulun Reuters  


Slovenskemu nastopu so sledili ciprska pevka Tamta z živahno pesmijo Replay, nizozemski pevec Duncan Laurence s pesmijo Arcade in grška predstavnica Katerine Duska z Better Love. V dvorani je završalo, ko je na oder stopil domačin Kobi Marimi z balado Home. Sledila sta predstavnika Norveške in Velike Britanije KEiiNO s pesmijo Spirit In The Sky in Michael Rice z balado Bigger Than Us.

image
Ciper: Tamta FOTO: Ronen Zvulun Reuters 


image
Nizozemska: Duncan Laurence FOTO: Ronen Zvulun Reuters 


image
Grčija: Katerine Duska FOTO: Ronen Zvulun Reuters 


image
Izrael: Kobi Marimi FOTO: Ronen Zvulun Reuters 


image
Norveška: KEiiNO FOTO: Ronen Zvulun Reuters 


image
Velika Britanija: Michael Rice FOTO: Ronen Zvulun Reuters 


Islandska zasedba Hatari je poskrbela za ognjevit nastop s skladbo Hatrið mun sigra. Vsekakor niso izstopali le s pesmijo, ampak tudi oblačili. Estonski pevec Victor Crone nas je popeljal v nevihto s skladbo Storm, Belorusijo je zastopala ZENA, Azerbajdžan pa Chingiz.

image
Islandija: Hatari FOTO: Ronen Zvulun Reuters 


image
Estonija: Victor Crone FOTO: Ronen Zvulun Reuters 


image
Belorusija: ZENA FOTO: Ronen Zvulun Reuters 


image
Azerbajdžan: Chingiz FOTO: Ronen Zvulun Reuters 


Sledila sta predstavnika velikih pet. Francoska pevka Bilal Hassani je prepevala o kraljih (Roi); italijanski pevec Mahmood pa o denarju (Soldi). Srbska pevka Nevena Božović je zapela balado Kruna, Švicar Luca Hänni se je prestavil She Got Me, sledil je breztežnostni nastop avstralske pevke Kate Miller-Heidke ki se je s soplesalkama na palici zibala v skladbi Zero Gravity. Finale je zaokrožil španski pevec Miki s skladbo La Venda. 

image
Francija: Bilal Hassani FOTO: Ronen Zvulun Reuters 


image
Italija: Mahmood FOTO: Ronen Zvulun Reuters 


image
Srbija: Nevena Božovic FOTO: Ronen Zvulun Reuters 


image
Švica: Luca Hänni FOTO: Ronen Zvulun Reuters 


image
Avstralija: Kate Miller-Heidke FOTO: Ronen Zvulun Reuters 


image
Španija: Miki FOTO: Ronen Zvulun Reuters 


Nastopala je tudi Madona


Zala Kralj in Gašper Šantl sta po uvrstitvi v finale povedala, da sta vso energijo usmerila v to, da bi se njuna pesem dotaknila čim več ljudi, s še enim nastopom pa sta si želela »priti še do več src«. Zadnji večer Evrovizije je popestrila ameriška zvezdnica Madonna, ki je z Evropsko radiodifuzno zvezo (EBU) tik pred zdajci podpisala pogodbo za nastop. Kot je povedala, se z glasbo nikoli ne bo podrejala neki politični agendi in ne bo prenehala opozarjati na kršitve človekovih pravic, kjerkoli na svetu že so.

Palestinci pa so napovedali alternativno Evrovizijo, poimenovano Globalvizija, da bi opozorili na zasedenost ozemlja. Dogodke nameravajo predvajati na spletu. Zaradi varnosti je Izrael, ki ga že desetletja določa bližnjevzhodni konflikt, okrepil prisotnost policije.