Kdo vodi državo namesto Borisa Johnsona

Šestinštiridesetletni Dominic Raab se je med referendumom o brexitu uveljavil kot goreči evroskeptik.

Objavljeno
08. april 2020 10.35
Posodobljeno
08. april 2020 10.54
Dominic Raab se je po odstopu Therese May potegoval za predsednika ­Konservativne stranke. FOTO: Tolga Akmen/AFP
J. K.
J. K.
Po tem, ko se je zaradi okužbe s koronavirusom zdravstveno stanje britanskega premiera Borisa Johnsona poslabšalo in so ga sprejeli na ­intenzivno nego, je dolžnosti ­predsednika vlade začasno prevzel zunanji ­minister Dominic Raab.  Toda kdo je ­šestinštiridesetletnik, ki bo vodil ­državo, dokler Johnsona ne odpustijo iz bolnišnice?


Proti vojnim zločincem

 

»Raabova zvestoba je neomajna,« je leta 2014 za časnik Sunday Times ­povedal njegov nekdanji vodja in minister za brexit David Davis. »Je zelo žilav in bistroumen. In neustrašen.« Johnsonov namestnik je sin židovskega pribežnika, ki je prišel v Veliko Britanijo leta 1938. Oče mu je umrl, ko je bil star dvanajst let. Mati ga je vzgojila v anglikanski veri, kasneje je študiral pravo na prestižnih univerzah Oxford in Cambridge.

Raab je kot mladi pravnik, ­specializiran za mednarodno pravo, kariero začel v odvetniški pisarni Linklaters, nato se je zaposlil na zunanjem ministrstvu. Leta 2003 so ga imenovali za vodjo skupine britanskih diplomatov, ki so bili v Haagu zadolženi za pregon vojnih zločincev, med katerimi so bili nekdanji srbski predsednik Slobodan Milošević, voditelj bosanskih Srbov Radovan Karadžić in nekdanji predsednik Liberije Charles Taylor


Črni pas v karateju


Med referendumom o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije se je predstavil domači ­javnosti kot goreči evroskeptik. Leta 2018 je na položaju britanskega ministra za brexit zamenjal Davida Davisa, po odstopu Therese May se je ­potegoval za predsednika ­Konservativne stranke, a je izgubil v drugem krogu. Tedaj se je odločil, da bo podprl Borisa Johnsona, kar se mu je ­obrestovalo – nekdanji londonski župan mu je ponudil položaj zunanjega ministra.

Raab je poročen z ​Brazilko Eriko Rey, nekdanjo vodjo oddelka za trženje pri Googlu, s katero imata dva otroka. Je velik ljubitelj borilnih veščin, pohvali se lahko tudi s črnim pasom v karateju.