Kitajsko ledeno kraljestvo

V mestu Harbin, na severovzhodu Kitajske, vsako leto poteka največji festival ledu in snega na svetu - Ice Festival Harbin.
Fotografija: FOTO: Noel Celis/Afp
Odpri galerijo
FOTO: Noel Celis/Afp

36. mednarodni festival skulptur iz ledu in snega je letos odprl svoja vrata 5. januarja, tokrat na temo »Integracija ledenega snega«. Festival je razdeljen v 5 kategorij in sicer na turizem, kulturo, modo, trgovino in šport. Sestavljajo ga štirje tematski parki.

FOTO: Tyrone Siu/Reuters
FOTO: Tyrone Siu/Reuters


Harbin leži na južnem bregu reke Songhua in je že dolgo znano kot »ledeno mesto«. Zaradi mrzlih sibirskih vetrov padejo temperature pozimi do -38 stopinj Celzija. Velja kot eno izmed najlepših kitajskih mest, polno vidnih vplivov evropske in ruske arhitekture. Harbinov mednarodni festival ledenih in snežnih skulptur traja tri mesece, med decembrom in marcem.

FOTO: Fred Dufour/Afp
FOTO: Fred Dufour/Afp


Skulpture iz ledu in snega so pogosto rekordnih velikosti, saj je najvišja skulptura zadnjih let 48 metrov visok ledeni grad. Nočne osvetlitve ledu dodajo nadrealističen kalejdoskop barv. Danes festivalsko območje zajema 750.000 kvadratnih metrov razstavne površine. Festival je razdeljen na tematske cone, ki predstavljajo arhitekturna čudesa, folkloro in tradicionalne obrti. Kiparski mojstri večinoma uporabljajo ledene plošče iz zamrznjene reke Songhua, ki teče skozi mesto.

FOTO: Afp
FOTO: Afp

Komentarji: