Kraljevska poroka za milijardo evrov

Ne le poročnih zvonov, na dan, ko si bosta večno zvestobo obljubila princ Harry in Meghan Markle, bodo Britanci poslušali tudi žvenket denarja.
Objavljeno
16. maj 2018 10.24
Posodobljeno
17. maj 2018 10.39
Princ Harry in Meghan Markle odštevata ure do poroke. FOTO: Reuters
T. V.
T. V.
Kraljevska poroka šestega v vrsti za britanski prestol in njegove ameriške izbranke naj bi po pričakovanju britanskemu gospodarstvu prinesla več kot milijardo evrov.
 
Izdelovalci spominkov pričakujejo, da bodo navdušeni obiskovalci kupili vse od skodelic, krožnikov, čajnikov do lesenih žlic, kopalk in kondomov s podobo mladoporočencev. Nakup takšnih spominkov naj bi v blagajne prodajalcev prinesel skoraj 140 milijonov evrov. Dodaten dohodek predstavljajo ulične zabave in slavje ob poroki.
 
Koristi od poroke naj bi imel tudi turizem. Lani si je Buckinghamsko palačo, londonsko rezidenco Elizabete II., ogledalo skoraj pet milijonov turistov, tako imenovani kraljevi turizem pa je prinesel 630 milijonov evrov, poroča Bloomberg. Poroka bo to število predvidoma le še povečala. Poroka leta bo Otok brezplačno oglaševala, za kar bi morali sicer odšteti na milijone evrov.

image
Adrian Dennis/AFP Meghan je kraljevi družini prinesla hollywoodski glamur. 


Samo glamurozna nevesta oziroma tako imenovani učinek Meghan, ko je vsak kos obleke, v katerem se pojavi v javnosti, takoj razprodan, bo po nekaterih izračunih britanskemu gospodarstvu prinesla 170 milijonov evrov.

Britanska kraljeva družina je v 90. letih prejšnjega stoletja doživljala svoje najtežje trenutke, z ločitvijo princa Charlesa od Diane in nato z njeno smrtjo leta 1997 je bila priljubljenost monarhije na eni najnižjih točk. Dve desetletji kasneje je podoba drugačna, glasna vprašanja o tem, zakaj bi morali Britanci vzdrževati modrokrvneže, so potihnila.
 
Kraljica Elizabeta II. prejema dohodek prek nepremičninske korporacije, ki dobiček – v zadnjem desetletju ga je bilo za skoraj tri milijarde evrov – daje vladi. V zameno kraljeva družina prejema žepnino v višini 15 odstotkov tega dobička. Kraljevi dvor pojasnjuje, da družina vsako osebo v veliki Britaniji stane 74 centov na leto.


image
Reuters Osebno premoženje Elizabete II. je ocenjeno na 350 milijonov evrov.


Koliko bo stala poroka?
Samo poroka naj bi stala okoli 1,1 milijona evrov, strošek posebnega varovanja pa bo to število precej povečal.
 
Vabila
Vabila na poroko Harryja in Meghan so poslali iz tiskarne Barnard & Westwood, kjer cene vabil niso hoteli komentirati. Takšna razkošna vabila lahko stanejo okoli 40 evrov, kar pri 600 gostih znese 24.000 evrov, če pa sta z enakimi vabili povabila na poroko tudi 1200 ljudi, ki bodo z njima slavili na gradu Windsdor, je to strošek vabil še dodatno povečalo.
 
Obleka
Verjetno ni treba posebej poudarjati, da bi vsak modni oblikovalec z veseljem sešil obleko za Meghan. Obleka, ki jo je igralka nosila na uradnih zaročnih fotografijah, stane 63.000 evrov. Priznani načrtovalec porok Mark Niemierko je za CNN ocenil, da bo poročna obleka stala okoli 290.000 evrov. Če bo Meghan sledila zgledu Kate Middleton, na poročni dan ne bo nosila le ene obleke.
 
Varnost
Varovanje poroke princa Williama in Kate leta 2011 je stalo skoraj 7,3 milijona evra. Strošek je krila vlada, ki je samo za nadure policistom plačala 4,1 milijona evrov. Poroka je bila tedaj v Londonu, Harry in Meghan pa se bosta poročila v Windsdorju, kar naj bi nekoliko zmanjšalo strošek varovanja.
 
Lokacija
Čeprav so vse tri glavne lokacije poroke – kapelica, dvorana za sprejem 600 gostov in hiša za večerni sprejem 200 gostov – del kraljevih rezidenc, bosta strošek poroke povečala logistika in osebje, ki bo skrbelo za goste.
 
Sprejem
Kraljeva družina za sprejem 600 gostov na popoldanskem druženju in za 200 gostov na poročni večerji ne bo veliko zapravila. Kraljica bo za popoldanski sprejem porabila okoli 115 evrov na osebo, kar skupaj znese 69.000 evrov. Poročno večerjo bo gostil princ Charles, na osebo naj bi za hrano in pijačo prišlo okoli 290 evrov, skupaj 58.000 evrov.
 
Torta
Poročno torto bodo spekli v pekarni Violet. Cene za torto z limono niso razkrili, lahko pa takšne torte, okrašene z ročno narejenimi okrasnimi rožami iz sladkorja, stanejo tudi do okoli 11.000 evrov.
 
Rože
Londonska cvetličarka Philippa Craddock je dobila nalogo, da okrasi poročno kapelico. Uporabila naj bi bele vrtnice in potonke, številne rože pa bodo dobili na vrtu Kensingtonske palače. Kljub temu bi utegnil strošek za cvetje doseči skoraj 60.000 evrov.
 
Zabava
Najem poročne skupine ter ozvočenje in osvetlitev lahko močno povečajo strošek poroke tudi za več deset tisoč evrov. Številni zvezdniki računajo tudi po več milijonov, da se pojavijo in zapojejo na porokah petičnežev, a številni bi se bili pripravljeni odpovedati denarju, da bi lahko nastopili na kraljevski poroki.