Maraton v savnanju

2. februarja letos je potekal že okrogli 10. evropski maraton v savnanju v estonskem mestu Otepää. Ta spada med bizarne, a vseeno zelo zabavne zimske družabne dogodke.
Fotografija: Foto Ints Kalnins Reuters
Odpri galerijo
Foto Ints Kalnins Reuters

Tako kot vsako leto se na tem nenavadnem tekmovanju približno tisoč navdušencev iz vseh koncev sveta zbere v mestu Otepää na jugu Estonije. Na dogodku sodelujejo različne ekipe, ki v zimskem mrazu tečejo od ene tradicionalne estonske savne do druge.

Pravila igre so preprosta: ekipe dobijo zemljevid z več kot 20 označenimi savnami, v vsaki od njih pa morajo preživeti vsaj tri minute, prav tako morajo imenovati člana ekipe, da po savnanju skoči v ledeno mrzlo vodo na vsaki postaji. Na seznamu savn so tako luksuzne savne kot tudi čisto preproste doma narejene savne.

Foto Ints Kalnins Reuters
Foto Ints Kalnins Reuters


Ekipe se običajno oblečejo v zelo izvirne in predvsem smešne pisane kostume. V zadnjih letih je bilo mogoče videti ekipe, našemljene v havajske deklice, telebajske in vikinge.

Maraton v savnanju morda ni najresnejši športni dogodek, vendar uspešno promovira turizem v zimski prestolnici Estonije. Če smo natančni, dogodek pravzaprav ni maraton, ampak bolj orientacijska cestna dirka, ki vključuje veliko savn. Potrebovali boste ekipo z največ štirimi osebami in nekakšno vozilo, s katerim boste najhitreje prišli od ene do druge savne.

Kot zanimivost – na svetovnem prvenstvu v savnanju na Finskem leta 2010 (popolnoma drugačna pravila) se je zgodila tragedija. Oba finalista, ki sta pri 110 stopinjah Celzija zdržala šest minut, sta se onesvestila. Eden od njiju je umrl, zaradi česar so Finci to tekmovanje ukinili.

Komentarji: