Mark Knopfler ima sedemdeset let

Kitariski virtuoz še vedno uživa v studiu in na odru.
Fotografija: Mark Knopfler še vedno z užitkom zaigra največje hite Dire Straits. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Mark Knopfler še vedno z užitkom zaigra največje hite Dire Straits. FOTO: Leon Vidic/Delo

Mark Knopfler, eden najboljših kitaristov sveta z izjemno glasbeno kariero, ima danes 70 let. Kako jih bo praznoval, ni znano, saj se v rumenih medijih kljub svetovni slavi ne pojavlja, in dejstvo je, da ga bolj kot medijski blišč v resnici zanima predvsem glasba. Prodal je več kot 120 milijonov albumov, tako s skupino Dire Straits, v kateri je bil kitarist, pevec, avtor skladb, kot v samostojni karieri. Znan je kot eden najboljših rock kitaristov s slogom fingerpicking; uredniki revije Rolling Stone so ga uvrstili na 27. mesto lestvice stotih najboljših kitaristov vseh časov.

Čeprav je skupina Dire Strats, ki sta jo 1977. ustanovila skupaj z bratom Davidom in z njo dosegla svetovno slabo, razšla že leta 1995, si ljudje na njegovih koncertih še vedno želijo slišati tudi njihove večne hite. »Užival sem v pisanju pesmi, užival sem med snemanjem in užival bom tudi v igranju. Če na odru odigram Romeo & Juliet ali Brothers in Arms, je to zato, ker si to želim,« je pojasnil pred časom in dodal, da se mu zdi pomembno, da je postavil mejnike v življenju mnogih. Še vedno rad piše skladbe o običajnih ljudeh, navdih pa najde tudi v dogodkih, ki so mu še v otroštvu segli do srca.

Ko so bili Dire Straits na vrhuncu slave, so njihove turneje trajale po 250 dni in Knopfler se spominja, da je imel občutek, kot da le drvijo po svetu. »Treba je bilo začeti paziti nase in se odločiti za bolj uravnotežen življenjski slog,« je povedal.
V Glasgowu rojeni umetnik je odraščal ob glasbi Everly Brothers in Rickyja Nelsona. Ena prvih skladb, ki ga je res prevzela, je bil Nelsonov hit iz leta '59 Just a Little Too Much. In tako kot v mladosti ima še vedno rad ljudsko glasbo. Njegova mama je bila učiteljica in tudi sam je pred ustanovitvijo Dire Straits nekaj časa poučeval, oče je bil arhitekt, ki je z rodne Madžarske pred komunizmom prebegnil na Irsko.

Knopfler še vedno uživa v nastopih, kar je bilo očitno tudi na zadnjem koncertu v Ljubljani julija letos, ko je predstavil svoj zadnji album Down The Road Wherever. Pri tem je tesno sodeloval s producentom in multiinštrumentalistom Guyjem Fletcherjem, ki je bil klaviaturist pri skupini Dire Straits. Knopfler je občasno igral tudi v skupini The Notting Hillbillies in sodeloval na albumih drugih glasbenikov, kot sta na primer Bob Dylan in Eric Clapton. Preizkusil se je tudi kot producent in skladatelj filmske glasbe.
 

Komentarji: