Marta prevzela Klosejev prestol

Nekoč je brcala z vato napolnjene vrečke, zdaj velja za najboljšo nogometašico vseh časov.
Fotografija: Marta. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Marta. FOTO: Reuters

Poznavalci vedo, kdo je dal največ golov na nogometnih svetovnih prvenstvih. Zdaj že upokojeni nemški napadalec Miroslav Klose je na štirih prvenstvih šestnajstkrat zatresel nasprotnikovo mrežo. Njegova vladavina se je končala v torek, ko je na ženskem nogometnem svetovnem prvenstvu, ki trenutno poteka v Franciji, z bele točke na tekmi proti Italiji zadela 33-letna Brazilka Marta Vieira da Silva. To je bil njen 17. gol na svetovnih prvenstvih in z njim je popeljala ekipo med 16 najboljših. »Ta rekord ni moj, ampak pripada celi ekipi,« je povedala po tekmi in se v šali vprašala, ali si bo Klose premislil glede upokojitve in se vrnil na naslednjem svetovnem prvenstvu.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Ker je bila dekle, vrstniki z Marto – tako kot moške brazilske nogometaše jo praviloma imenujejo samo po imenu – v domači vasi v občini Dois Riachos na skrajnem zahodu Brazilije niso hoteli igrati nogometa. Legenda pravi, da se je v zgodnjih letih učila tako, da je brcala odslužene žoge in celo z vato napolnjene plastične vrečke. Končno so jo sprejeli v mladinsko ekipo, tam pa jo je pri 14 letih odkrila iskalka talentov za klub Vasco da Gama iz Ria de Janeira. Hoteli so namreč ustanoviti žensko ekipo. Po letu 2000 je Marta igrala za ta in številne druge klube v Braziliji, na Švedskem – ima tudi švedsko državljanstvo – in v ZDA, kjer trenutno igra za floridski klub Orlando Pride v ženski profesionalni nogometni ligi NWSL.

Brazilska nogometna legenda Pelé je Marto razglasil za Peléja v krilu. Velja za najboljšo nogometašico vseh časov. Od leta 2006 do 2010 so jo petkrat zapored razglasili za najboljšo na svetu, lani je dobila še šesti naslov. Kljub temu reprezentance še ni popeljala do najvišjih lovorik. Leta 2007 so bile Brazilke druge na svetovnem prvenstvu – Marto so razglasili za najboljšo igralko in je dala tudi največ zadetkov –, leta 2004 in 2008 so osvojile srebrni medalji na olimpijskih igrah. Letošnje prvenstvo je morda njena zadnja priložnost, da nad glavo dvigne najprestižnejšo trofejo (ženskega) nogometa.

Komentarji: