#Megxit ali Meghan Markle ne dajo miru

Kensingtonska palača se je podala v boj proti napadom na članici kraljeve družine

Objavljeno
13. marec 2019 08.00
Posodobljeno
13. marec 2019 09.28
Tudi Meghan Markle in Kate Middleton nista varni pred sovražnim govorom. Foto AFP
Vojvodinja Susseška Meghan Markle, ki je bila magnet za medije še pred uradno zaroko z britanskim princem Harryjem, niti mesec dni pred rojstvom prvega otroka nima miru. Medijski pritisk se stopnjuje, v zadnjem času predvsem s seksističnimi in rasističnimi žalitvami na družabnih omrežjih. Med drugim pod ključniki #Megxit, #Charlatanduchess in #MeghnMarkle. Vse to nekatere spominja na gonjo, ki je je bila deležna njena pokojna »tašča«, princesa Diana.

»O, moj bog! Kako #MeghnMarkle stoji z nogami narazen, je zelo neprincesasto. Zakaj se ne more naučiti primerno obnašati? Je samo preverila, če ji odteka voda?« in »Ljudje res ne marajo #MeghanMarkle. Proučite jo, ujemite njene laži in boste razumeli.« sta le dva izmed zgovornih napadov na twitterju, ki ne prizanašajo vojvodinji Susseški. V analizi več kot 5000 tvitov, objavljenih januarja in do sredine februarja, je skupina Hope Not Hate, ki se bori proti sovražnemu govoru, ugotovila, da jih je kar 70 odstotkov ustvarilo le 20 uporabniških profilov. Zato je mogoče sklepati, da so bili namenjeni za ustvarjanje negativne podobe vojvodinje Susseške, so prepričani.

Kensingtonska palača se je januarja podala v boj proti napadom na članici kraljeve družine – tarča seksističnih napadov je tudi njena svakinja Kate –, v začetku tega meseca so pozvali sledilce na družabnih omrežjih, naj pokažejo »spoštljivost in prijaznost«, ter dodali, da prepovedujejo kakršnekoli »opolzke, napadalne, grozeče, zlobne in sovražne ter diskriminatorne komentarje«. Poudarili so, da si pridržujejo pravico do brisanja komentarjev, blokiranja uporabniških računov in prijave policiji, če uporabniki tega ne bodo spoštovali. Zaradi žaljivih komentarjev, ki so jih bralci namenili Kate in Meghan, so januarja celo v rumeni reviji Hello! začeli kampanjo proti sovražnim komentarjem. Meghan Markle je o tem pred dnevi, na posvetu ob mednarodnem dnevu žensk v Londonu, dejala: »Naša odgovornost je, kakšne odločitve sprejemamo. Kaj klikamo, kaj beremo in v kaj smo vpleteni. In naša osebna odločitev je, da ne podležemo negativnosti. Ničesar ne berem, ne časopisov ne twitterja, saj je tako bolj varno.«
 

V analizo celo njeno pisavo


Pred slabim letom so tudi tradicionalni mediji sledili Meghan bolj kot ne naklonjeno ter jo tudi kot nevesto afroameriških korenin označevali za dokaz inkluzivnosti britanske monarhije, ki bo tradicionalno trdnjavo popeljala v nove čase. Po poroki leta so se množile novice, da se s svakinjo Kate Middleton ne razumeta, da je to vzrok za selitev mladoporočencev v Frogmore House v Windsor. Še globlje v medijsko nemilost je padla, ko je po komaj šestih mesecih najavila odpoved osebna asistentka Melissa Toubati ter nato še osebna tajnica Samantha Cohen, ki je bila sedemnajst let ena od zaupanja vrednih članic osebja, ter je po petnajstih letih služenja princu Harryju napovedal odhod tudi Edward Lane Fox, Harryjeva »desna roka«. Te dni je zakrožila novica, da jo zapušča še tretja asistentka, Amy Pickerill.

image
REUTERS V bran Meghan Markle se je postavil tudi njen prijatelj, hollywoodski igralec George Clooney Foto Lucy Nicholson Reuters


V središču pozornosti je bilo nedavno Meghanino osebno pismo očetu Thomasu Marklu, po objavi katerega je Meghanino preganjanje in poniževanje v medijih javno obsodil hollywoodski zvezdnik ter prijatelj George Clooney z besedami, da vse to spominja na pritiske, ki jih je bila deležna princesa Diana. »Meghan Markle povsod zasledujejo. Ne morem opisati, kako frustrirajoče je to gledati. Je ženska v sedmem mesecu nosečnosti, ki jo preganjajo, ponižujejo in zasledujejo, podobno kot so Diano. Zgodovina se ponavlja. Videli smo, kako se to konča,« je dejal na predstavitvi svojega novega filma pred slabim mesecem. Nedopustno se mu je zdelo predvsem to, da so »vzeli pismo hčerke očetu in ga objavili vsepovsod«.

Meghanino čustveno izpoved očetu – pred poroko naj bi sodeloval s paparaci v zameno za denar, udeležbo na poroki pa je odpovedal zaradi srčnega napada ter se v zadnjem letu večkrat pojavil v medijih – so objavili v celoti. Meghan je v pismu med drugim zapisala, da je »s svojimi dejanji zlomil njeno srce na milijon koščkov«, in nadaljevala: »Prosim, pusti nam, da živimo svoje življenje v miru …« Iz pisma je mogoče razbrati še, da je oče ni poklical od poročnega tedna, četudi je njena telefonska številka še vedno ista.
 

Čustveno negotova


Britanski mediji so vse skupaj razpihnili, The Mirror je njeno pisavo zaupal v analizo celo grafologu, ki je ugotovil, da pisava vojvodinje Susseške razkriva, da je »čustveno negotova in se smili sama sebi«.

image
REUTERS Meghan Markle ob prihodu na zabavo za dojenčka, ki ji jo je v družbi 15 prijateljic v manhattnskem hotelu Mark priredila Serena Williams Foto Reuters Foto Andrew Kelly Reuters


Za dvigovanje medijske publicitete so bile dobre tudi druge Meghanine teme: kako ji je Serena Williams v družbi približno petnajstih prijateljic v hotelu Mark na Manhattnu priredila zabavo za dojenčka, tako imenovani baby shower, pred dnevi je britanski The Sun poročal, da bosta Harry in Meghan za vzgojo otroka, ki bo odraščal v Windsorju, in ne v središču Londona, najela vzgojitelja, ne vzgojiteljice. S tem naj bi sledila sodobnemu ameriškemu pristopu, vse bolj priljubljenemu trendu slavnih; vzgojitelja naj bi najele tudi igralki Gwyneth Paltrow in Jessica Biel ter pevka Britney Spears. Tudi ob tem so našli namig iz ozadja. Odločitev za vzgojitelja naj bi spodbudila predvsem tesna navezanost Harryja na vzgojiteljico Tiggy Legge-Bourke, ki je zanj in za brata Williama skrbela zlasti v obdobju po tragični smrti njune mame, princese Diane, in je, pustolovsko naravnana, učila princa spuščanja po vrvi, lovljenja rib in drugih dejavnosti na prostem v Monmouthshiru.