Milijarderjevi bridki študentski spomini

Nekdanji župan New Yorka Michael Bloomberg je svoji nekdanji univerzi doniral 1,8 milijarde dolarjev za pomoč revnim študentom.
Fotografija: Nekdanji župan New Yorka si je študij lahko privoščil le z visokim posojilom in delom v kampusu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nekdanji župan New Yorka si je študij lahko privoščil le z visokim posojilom in delom v kampusu. FOTO: Reuters

Premožni poslovnež in nekdanji župan New Yorka Michael R. Bloomberg je univerzi John Hopkins v Marylandu, v kateri je tudi sam nekoč nabiral znanje, podaril 1,8 milijarde dolarjev za podporo revnim študentom. S tem denarjem naj bi univerzitetno izobrazbo lažje pridobili tudi tisti, ki si astronomskih stroškov – na univerzi John Hopkins je treba letos za šolnino, bivanje in knjige odšteti 76.566 dolarjev – ne morejo privoščiti. »S tem, ko jim onemogočamo študij zgolj zaradi nezmožnosti plačila, spodkopavamo načelo enakih možnosti,« je ob donaciji zapisal nekdanji župan New Yorka in se obenem spomnil svojih študentskih križev. Na univerzo se je namreč vpisal z visokim študentskim posojilom in delom v kampusu, saj njegov oče kot knjižničar nikoli ni zaslužil več kot 6000 dolarjev na leto.

Finančno stanje Michaela Bloomberga je pri 76 letih precej drugačno kot v času, ko je začenjal svojo kariero na Wall Streetu. Do časa, ko so ga po 15 letih dela v investicijski banki Salomon Brothers brez odpravnine odpustili, si je že nabral 10-milijonski kapital. Trenutno je lastnik medijskega podjetja CEO Bloomberg s 46,3-milijardnim premoženjem zasidran na 10. mestu Forbesove lestvice najpremožnejših Američanov, lasti pa si kar šest domov, med drugim tudi na Bermudih in v Londonu.

Doniranje univerzi, trdijo v Bloombergovih krogih, nima nič skupnega z njegovo namero, da se leta 2020 poda v volilni boj za novega predsednika ZDA, saj magnat tudi sicer slovi po dobrodelnosti. Vsakdo, je prepričan Bloomberg, ki se je po izletu v republikanske vode znova vrnil med demokrate, bi moral slediti njegovemu zgledu in finančno pomagati svojim kolegom in univerzam, več za zmanjšanje študentskega dolga pa bi morale narediti tudi ameriške oblasti. Njegova prva donacija sega v daljno leto 1965, ko je univerzi, na kateri je diplomiral leto prej, podaril pet dolarjev. Do zdaj ji je Bloomberg skupaj namenil 3,35 milijarde dolarjev, znatne zneske pa je prispeval tudi za program nadzora nad orožjem v ZDA in preprečevanje podnebnih sprememb.

Komentarji: