Milijarderjevo obžalovanje

Številni analitiki menijo, da bo po Buffettovem odhodu družba Berkshire Hathaway razpadla na več delov.

Objavljeno
06. maj 2019 10.30
Posodobljeno
06. maj 2019 10.37
Zaradi Buffettove karizmatičnosti so njegovi nastopi vselej zelo priljubljeni. FOTO: Reuters
S. B.
S. B.
Ameriški milijarder Warren Buffett je na rednem letnem srečanju finančnega konglomerata Berkshire Hathaway v Omahi znova pritegnil pozornost. Osrednje vprašanje je bilo še vedno, kdo bo naslednik 88-letnega šefa, in tudi tokrat je bil odgovor enak, čeprav ne povsem dokončen in brez časovnih okvirov: člana upravnega odbora 57-letni Gregory Abel in 67-letni Ajit Jain. Prvi je lani postal podpredsednik dela družbe, ki se ukvarja z nezavarovalniškimi posli, drugi pa je enak položaj prevzel za zavarovalniški del.

»Boljših izvršnih direktorjev, kot sta Greg in Ajit, ni mogoče najti. Fantastično je, kar smo dosegli,« je dejal Buffett. Prenos vodenja na naslednike bo po mnenju analitikov pomenil novo ero družbe, še zlasti ker ocenjujejo, da imajo njene delnice prav zaradi Buffettove navzočnosti za deset do 15 odstotkov višjo vrednost od realne, mnogi celo menijo, da bo po Buffettovem odhodu razpadla na več delov.
 

Občudovanje Bezosa


Warren Buffett velja za enega najuspešnejših investitorjev vseh časov, pravijo mu orakelj iz Omahe. Zaradi njegove karizmatičnosti so njegovi nastopi vselej zelo priljubljeni in tudi tokrat se je od ranega jutra vila dolga vrsta ljudi, ki so si želeli utreti pot v dvorano, več tisoč jih je ostalo zunaj. Milijarder je med drugim priznal, da je naredil veliko napako, ker so delnice Amazona vključili v portfelj šele pred dnevi. »Bil sem idiot, ker nisem kupoval Amazonovih delnic,« je dejal in dodal, da je to, kar je naredil Jeff Bezos iz Amazona, podobno čudežu.

Buffett, čigar premoženje dosega vrednost 80 milijard evrov, sicer še vedno živi precej skromno v Omahi v hiši, ki jo je kupil leta 1958. Že pred časom je napovedal, da bo v dobrodelne namene daroval 99 odstotkov svojega premoženja.