Modna listina Stelle McCartney

Britanska oblikovalka bo pred Združenimi narodi predstavila listino, s katero bo modno industrijo pozvala k trajnostnemu delovanju.
Fotografija: Stella McCartney si že dolgo prizadeva, da bi blagovne znamke v modni industriji sprejele zaveze za varovanje narave. FOTO: Reuters/Charles Platiau
Odpri galerijo
Stella McCartney si že dolgo prizadeva, da bi blagovne znamke v modni industriji sprejele zaveze za varovanje narave. FOTO: Reuters/Charles Platiau

Britanska modna oblikovalka Stella McCartney bo na podnebnem srečanju Združenih narodov v poljskih Katovicah predstavila listino, s katero bo modno industrijo pozvala k trajnostnemu delovanju. Panoga je namreč zlasti s hitro in poceni modo ena glavnih krivcev za hudo onesnaževanje okolja, zato so tudi na tem področju nujne spremembe, da bi dosegli cilje iz pariške pogodbe.

»Nimamo več prav veliko časa. A iskreno mislim, da so spremembe mogoče,« je prepričana hčerka pevca in nekdanjega člana slovite skupine The Beatles Paula McCartneyja. Zaveda se, da mora na svojo strani pritegniti najbolj razširjene modne znamke, to pa bo pri mnogih zahtevalo spremembo cenovne politike. Toda pri tem se zanaša na potrošnike, ki so čedalje bolj ozaveščeni. Eden od pokazateljev je poročilo modnega portala Lyst, ki kaže, da se je v zadnjem letu za skoraj polovico povečalo število poizvedovanj, povezanih s slogom in etiko, recimo »vegansko usnje« ali »organski bombaž«.

A kot kaže, je že samo včerajšnja napoved predstavitve modne listine pri Združenih narodih dosegla odziv. Navzočnost na zasedanju je menda napovedalo od 30 do 40 izvršnih direktorjev mednarodno prepoznavnih blagovnih znamk, v glavnem s področja poulične mode. McCartneyjeva jim, kot je dejala za Guardian, noče le pridigati, ampak narediti trajnostno modo tudi vznemirljivo in jim predstaviti vse mogoče vznemirljive načine, kako je so v laboratorijih že napredovali pri iskanju nadomestkov za materiale iz narave, denimo usnje ali celo diamante.

Sedeminštiridesetletna oblikovalka je zavezanost trajnostni modi pokazala že s prvo kolekcijo, ki jo je leta 2001 pod lastnim imenom pokazala v Parizu, saj je iz nje izključila usnje in krzno. Mnogi njeni izdelki so tudi označeni kot prijazni do vegetarijancev in veganov.

Komentarji: