Mož Sarah Palin zahteval ločitev

Vzrok za ločitev je nezdružljivost temperamentov.

Objavljeno
10. september 2019 15.20
Posodobljeno
10. september 2019 15.37
Sarah in Todd Palin sta bila že nekaj let nezadovoljna v zakonu. FOTO: Jim Young/Reuters
A. Z.
A. Z.
Na ameriški politični sceni je vzbrstela avgusta 2008, ko se je za Belo hišo potegoval John McCain; republikanci so je takrat predlagali za podpredsedniško kandidatko. Pred tem je bila Sarah Louise Palin guvernerka Aljaske, še prej pa »samo« županja manjšega mesta. Nenadoma je goreča nasprotnica abortusa, spolne vzgoje v šolah in istospolnih porok ter zagovornica uvedbe pouka kreacionizma postala najbolj prepoznaven obraz republikancev.

Kot podpredsedniška kandidatka je priznala, da ne ve veliko o zunanji politiki, in je veliko raje govorila o svoji številni družini. Z možem Toddom imata pet otrok, med njimi tudi najmlajšega Triga, ki ima downov sindrom. Njena družina se je med volilno kampanjo znašla v središču medijske pozornosti, še zlasti ko se je zvedelo, da je njena hči Bristol, takrat stara 17 let, noseča.

image
Sarah Palin bi v ameriških šolah uvedla pouk kreacionizma. FOTO: Joshua Roberts/Reuters


Ko sta McCain in Palinova izgubila tekmo proti Baracku Obami in Joeju Bidnu, se je vrnila na Aljasko, a dve leti pred iztekom mandata na presenečenje mnogih odstopila kot guvernerka. Podala se je v novinarske vode. Na Fox News je vodila osemdelno oddajo Aljaska Sarah Palin. Zelo uspešno sta se prodajali avtobiografiji (Going Rouge in America by Heart), ki ju je napisala. Za med je šla tudi biografija, ki jo je o njej napisal Joe McGinnis, v kateri je veliko podrobnosti o tem, da je kadila marihuano, snifala kokain in varala moža.

Že leta 2011 so se pojavile govorice, da je njenega zakona konec. Včeraj je prišla še uradna potrditev: Todd Mitchell Palin je vložil zahtevo za ločitev. V vlogi za razvezo je zapisano, da zaradi »nezdružljivosti temperamentov ne moreta več živeti kot mož in žena«.