Največji šaljivec na edinburškem festivalu

Olaf Falafel je osvojil naslov Davova najbolj duhovita šala na Fringeu leta 2019.

Objavljeno
21. avgust 2019 10.15
Posodobljeno
21. avgust 2019 10.15
Olaf Falafel se ponaša z naslovom osmega najbolj duhovitega šaljivca na Švedskem. Foto www.olaffalafel.com
A. Z.
A. Z.
»Ves čas vpijem brokoli in cvetača – mislim, da imam floreta.« To je najbolj duhovita šala leta 2019, izbrana na edinburškem festivalu The Fringe, ki je od desetih šal v ožjem izboru nasmejala kar 41 odstotkov ljudi.

V redakciji rubrike Svet so ljudje smo dolgo tuhtali, kaj je šaljivec Olaf Falafel, ki ima švedske korenine, pravzaprav hotel povedati. In potem se nam je posvetilo. Tourettovemu sindromu, nevrološki motnji, za katero so značilni tiki in ponavljajoče se besede, na Otoku pravijo tudi tourette. In ker avtor šale neprestano govori brokoli in cvetača, skratka omenja zelenjavo, katere oblika je podobna cvetu, je naredil skovanko iz flower (cvet) in tourette (tourettov sindrom).

Olaf Falafel, švedski pisatelj za otroke in ilustrator svojih knjig, se med drugim ponaša z naslovom osmega najbolj duhovitega šaljivca na Švedskem. Letos je izdal četrto knjigo It's One Giant Leek For Mankind (To je velik por za človeštvo). S stand up komedijo se ukvarja od leta 2014, znan je po tem, da njegove šale dosežejo velik krog ljudi, in to tudi zaradi platform, kot sta vine in twitter.

V Edinburgu, kjer mu je pripadel naslov Davova najbolj duhovita šala na Fringeu (Dave's Funniest Joke At The Fringe), ni bil prvič. Odločitev, da je znova sodeloval na festivalu, je primerjal s porodom. »Greš čez hudo bolečino, potem se otrok rodi in mine dovolj časa, da pozabiš na bolečino in se odločiš, da boš imel še enega. Ampak takoj zatem si rečeš: Ne grem se več tega.«