Nekdanja jugoslovanska scena izgubila ugledni igralski imeni

Oba sta za svoje gledališko in filmsko delo prejela več uglednih nagrad.

Objavljeno
03. januar 2019 06.55
Posodobljeno
03. januar 2019 07.08
Umrla igralca, ki sta pustila vidno sled na področju igralske in filmske umetnosti. FOTO: Rts in HRT
A. I.
A. I.
V prvih dneh novega leta sta umrla igralca, ki sta pustila viden pečat na področju filmske, televizijske in gledališke umetnosti v nekdanji Jugoslaviji. 

Srb Marko Nikolić, od leta 1970 član Narodnega gledališča v Beogradu, se je rodil 20. oktobra leta 1946. Prepoznavnost so mu prinesli televizijska serija »Bolji život«, v kateri je odigral vlogo Dragiše Popadića (Giga Moravac), vloge v televizijskih dramah in seriji Vuk Karadžić. 

Za velik doprinos k igralski umetnosti je prejel nagrado Pavle Vuisić ter več mednarodnih priznanj, poroča srbski rts. 


V Zagrebu nenadoma umrl Ivo Gregurović


Tudi hrvaška igralska scena je izgubila enega od uglednih predstavnikov. V 66. letu starosti je v Zagrebu nenadoma umrl dramski umetnik, igralec Ivo Gregurević. Leta 1977 je debitiral v filmu Bogdana Žižića »Ne naginji se van« z glavno vlogo podeželana, ki dela v Nemčiji. Istega leta je posnel tudi kultni film »Mećava«, v katerem je igral Ivana, navaja hrt.

Med letoma 1979 in 1981 je snemal igrano serijo »Velo misto«, ki jo je režiral Joakim Marušić, leta 1986 pa postal član HNK v Zagrebu, kjer so mu zaupali vloge v dramah Shakespeara, Čehova, Gogolja, Krleže in Držića. Ivo Gregurović je v svoji igralski karieri zaigral v več kot 90 filmih, 19 televizijskih serijah in 30 gledaliških predstavah.