Neopevani junaki iz drame o reševanju iz jame Tham Luang

Film Jama Toma Wallerja bo na Tajskem premierno prikazan ob obletnici dramatičnega dogajanja.
Fotografija: Tom Waller med snemanjem filma, katerega izseki bodo najprej na ogled na filmskem festivalu v Berlinu. Foto AFP
Odpri galerijo
Tom Waller med snemanjem filma, katerega izseki bodo najprej na ogled na filmskem festivalu v Berlinu. Foto AFP

Odkar se je poleti začela dogajati drama reševanja tajskih dečkov iz jame, se je bila bitka, kdo bo prvi napisal in posnel zgodbo. Vse oči so kajpak zrle v Hollywood, a film je posnel režiser tajskega rodu Tom Waller. Za snemanje je potreboval le nekaj tednov. Zdaj je film Jama v postprodukciji, prve izseke naj bi si občinstvo ogledalo na festivalu v Berlinu, premiera na Tajskem pa bo julija ob obletnici reševanja mladih nogometašev, ujetih v kraški jami Tham Luang.
 

Poreklo v korist


Kot je za AFP povedal 44-letni režiser, ga snemanje filma o tej temi sprva ni zanimalo, saj je vedel, da se bodo mrhovinarji trgali zanjo. Toda ko se je poglobil v posamezne zgodbe, zlasti o junakih, ki niso prišli v medije, je ugotovil, da ima dve možnosti: da sam posname film ali da počaka, da bo Hollywood naredil svoje.

Pri snemanju se je osredotočil prav na neopevane junake, kot so kuharji in drugi, ki so vsak dan požrtvovalno skrbeli za nemoten potek reševanja, in poskušal čim bolj avtentično prikazati dneve, ko je svetovna javnost spremljala, kako so ducatu dečkov zlagoma pomagali iz jame.

Čeprav se ime Tom Waller težko meri z velikimi režiserskimi imeni, meni, da bo pri predstavljanju filma v njegovo korist predvsem njegovo poreklo. Thomas de Warrenne Waller se je namreč rodil v Bangkoku, njegova mati je Tajka, oče Irec. Leta, preden je začel kariero v filmu, je preživel na katoliški šoli v Yorkshiru v Angliji.
 

Kdo bo igral Elona Muska?


To je zaznamovalo tudi njegov prvi film Monk Dawson po romanu Piersa Paula Reada, govori pa o redovniku, ki pade v nemilost zaradi prepovedane ljubezni. Leta 2002 se je vrnil na Tajsko, kmalu ustanovil produkcijsko hišo De Warrenne Pictures in začel snemati neodvisne filme (Butterfly Man, Ghost of Mae Nak, The Elephant King …).

Največ uspeha na festivalih je dosegel s filmom Petchakat (2014) o zadnjem krvniku v tajskih zaporih. Čeprav je poudarek v filmu Jama na junakih, ki jih mediji niso dosegli, je osrednje vprašanje, ki mu ga postavijo: Kdo bo igral Elona Muska? Ustanovitelj družbe Tesla je namreč reševalcem ponujal malo podmornico, kar naj bi bila po njihovem zgolj marketinška poteza.

Komentarji: