Novozelandska ministrica premika meje – na porod kar s kolesom

Osemintridesetletna ministrica bo postala že druga visoka predstavnica novozelandske vlade, ki bo letos postala mamica.
Fotografija: Ministrica na poti v porodnišnico. FOTO: Afp
Odpri galerijo
Ministrica na poti v porodnišnico. FOTO: Afp

Novozelandske političarke res niso od muh. Precej meja (predvsem v glavah) je pred časom premaknila tamkajšnja premierka Jacinda Ardern, ko se je le šest tednov po porodu vrnila na delo in osvojila naslovnice številnih časopisov. Vsak čas bo rodila tudi ministrica za ženske Julie Anne Genter, kar sicer ne bi bila nikakršna novica dneva, če ne bi gospa v porodnišnico – od kolesarila in v hipu postala ljubljenka medijev. 



Genterjeva, ministrica za ženske in pomočnica ministra za zdravje in transport, je kako drugače kot na družbenem omrežju objavila fotografijo s poti v bolnišnico. Postala bo druga visoka predstavnica novozelandske vlade, ki bo v tem letu rodila. Osemintridesetletnica je na instagramu včeraj zapisala, da je noseča »40 tednov in štiri dni« in da še kar čaka, da se bo njen prvi otrok odločil pokukati na svet. Načrtuje tri mesece porodniškega dopusta, kolikor ji bo čas dopuščal, bo delala od doma. 

»Prečudovita nedelja za kolesarski izlet,« je še zapisala, ko sta s partnerjem Petrom Nunnsom odkolesarila na porod, ker naj bi bilo v avtomobilu premalo prostora za vse, in o kolesarski avanturi dodala: »Poleg tega me je to spravilo v najboljšo voljo!« Rodila bo v isti porodnišnici kot 38-letna premierka, ki je postala mamica junija, na delo pa se je vrnila ta mesec.

Ko je objavila novico o nosečnosti, je dejala, da bo hkrati premierka in mamica ter povzročila burno razpravo o mamicah na delovnih mestih. S svojim zgledom je navdihnila ogromno žensk v svoji državi.

Jacinda Ardern je postala mamica junija letos. FOTO: Jacinda Ardern/Instagram
Jacinda Ardern je postala mamica junija letos. FOTO: Jacinda Ardern/Instagram


Prva premierka, ki je rodila med opravljanjem tega položaja, je bila leta 1990 Pakistanka Benazir Bhutto.

Nekdanja novozelandska premierka Helen Clark je za Guardian junija dejala, da Jacinta Ardern dokazuje, kako za ženske niso nobena vrata zaprta. Med lanskimi volitvami je bilo najmanj pet zakonodajalk mamic z otroki, mlajšimi od enega leta. To je spodbudilo politike k sprejetju zakona, prijaznega do družin, poleg tega bodo pred stavbo vlade postavili otroško igrišče in organizirali skupinske urice plavanja za starše in malčke.

Pot Genterjeve v porodnišnico tako ni bila edina, ki je prišla na naslovnice (svetovnih) medijev. Mala zvezda je postal Clarke Gayford, premierkin partner, ki je bodočo mamico na porod odpeljal v lastnem avtomobilu, ne pa njenem službenem. Gayford je zdaj, ko partnerica že opravlja službene dolžnosti, doma in neguje malo Neve in najbrž podobna vloga čaka tudi Nunnsa. 

Julie Genter se je rodila v Minnesoti in študirala na Berkeleyju, novozelandski stranki zelenih pa se je kot prostovoljka pridružila kmalu po svojem prihodu na Novo Zelandijo leta 2006. V parlament se ji je uspelo prebiti pet let kasneje, pred ministrovanjem pa je delala kot svetovalka v kabinetu ministra za promet. 

Da je glasna podpornica javnega transporta in kolesarjenja, je samo po sebi umevno, kajne? 

Več iz te teme:

Komentarji: