O. J. Simpson 25 let pozneje uživa v golfu

Nekdanji ljubljenec Američanov in osumljenec umora bivše soproge in njenega ljubimca živi umirjeno, upokojensko življenje v Nevadi v Las Vegasu.

Objavljeno
10. junij 2019 18.03
Posodobljeno
10. junij 2019 18.15
Odvetniški štab O.J. Simpsona na čelu z Johnniejem Cochranom (ob njem), Leejem Baileyem (levo), Robertom Kardashianom in Robertom Shapirom (desno) je svojo nalogo opravil brezhibno.
Ljubljana - Četrt stoletja stari spomini so še sveži. Ni bilo televizijske postaje v ZDA in tudi zunaj njenih meja, ki 12. junija leta 1994 ne bi v neposrednem prenosu spremljala divjega lova policistov za osumljencem dvojnega umora O. J. Simpsonom. Žrtvi sta bili njegova nekdanja soproga Nicole Brown in njen ljubimec Roland Goldman. V pogovoru za agencijo AP ob 25-letnici enega od najbolj znanih umorov se je preteklosti dotaknil tudi zdaj 72-letni Simpson.

image
O.J. Simpson je nasmejan zapustil zaslišanje za pogojni izpust leta 2017. FOTO: Reuters


Nekoč veliki zvezdnik ameriškega nogometa je veljal za enega od najbolj znanih in priljubljenih osebnosti, ki je bil z belopolto soprogo Nicole rado viden član kalifornijskega jet-seta. Občasno je igral tudi v filmih. Po prijetju, potem ko je s pištolo v roki na sopotnikovem sedežu forda bronco, ki ga je vozil njegov prijatelj Al Cowlings, dve uri bežal pred policijo, se je sodni proces spremenil v »O.J. Simpson show«. Spremljal ga je ves svet. V njem je njegov spreten in zvezdniški odvetniški štab, katerega del je bil tudi Simpsonov veliki prijatelj Robert Kardashian, sicer soprog in oče znamenitega ženskega klana Kardashian (Kris, Kim, Khloe, Kourtney), dosegel, da so ljubljenca privržencev ameriškega nogometa oprostili, zaradi spornosti dokazov DNK. Najbolj sporna je bila rokavica, ki so jo našli ob žrtvi. Kardashian je umrl leta 2003 zaradi raka na požiralniku.

Sojenje je pošteno vznemirilo tudi Američane, 83 odstotkov belopoltih in 53 odstotkov temnopoltih je bilo prepričanih, da je bil kriv. 

 

image
Nekoč srečna družina, O.J. Simpson, Nicole Simpson, Sidney Brooke in Justin. FOTO: Reuters


Ob 33,5 milijona ameriških dolarjev


Manj sreče je imel Simpson v civilni tožbi družin umorjenih, finančno je obubožal in šel v osebni stečaj, zaradi česar je ostal brez svojih športnih lovorik. Plačati je moral 33,5 milijonov ameriških dolarjev (29,6 milijona evrov), del njegovih nepremičnin so prodali na dražbah, večine sodnih stroškov pa ni zmogel poravnati.

Toda težavam se O.J. ni izognil, leta 2007 so ga prijeli zaradi napada na preprodajalca njegovih športnih spominkov, leto pozneje pa obsodili na devet let do 33 zaporne kazni. Pogojno so ga odpustili pred dvema letoma.

»Ne potrebujemo vračanja v preteklost in ponovnega doživljanja najhujšega dne naših življenj,« je začel pogovor in dodal, da se ne bo več dotaknil dogodkov izpred četrt stoletja. »Z družino smo naredili korak v 'območje brez negativizma'. Osredotočeni smo le na pozitivni del življenja.«

image
Na prizorišču dvojnega umora najdene rokavice, ki naj bi bile glavni adut tožilstva, so rešile O.J. Simpsona obsodbe, saj so bile premajhne. FOTO: Reuters


Nekoč je živel v soju žarometov, zdaj je od njih krepko oddaljen. Potem ko je odslužil kazen v zaporu Lovelock v Nevadi, se ni vrnil na Florido, kjer je živel nekaj let. Prijatelji iz Las Vegasa so ga prepričali, da je ostal in se ustalili v Las Vegasu. Potožil je, da verjame, da je bila kazen nepoštena, a jo je sprejel in jo pošteno odslužil.


Z otroki ohranil stike


Z odločitvijo, da je ostal v Las Vegasu je zelo zadovoljen. Četudi tu ni šlo brez manjših neprijetnosti, ampak s časoma so ga ljudje sprejeli, med tem ko se številni obiskovalci igralniškega mesta, ki O. J. še vedno prepoznajo, z njim rade volje opravijo všečke.

»Mesto je bilo prijazno do mene. Vsakogar, ki sem ga srečal, se je želel opravičiti zato, kar sem tukaj doživel. Živim v mestu, ki me je naučilo ljubiti. Življenje tukaj je prijetno,« je opisal nove someščane eden od najslavnejših prebivalcev, ki se mu res godi, glede na neslavno preteklost in dejanja. Skoraj vsak dan s prijatelji igra golf, po malem ga zdeluje le zdravje. Pred časom je dobil nova kolena in opravil laserski poseg oči.

image
Sodni proces »Ljudstvo proti O.J. Simpsonu« so upodobili v večkrat nagrajeni televizijski seriji, v kateri sta imela glavne vloge holywoodska zvezdnika John Travolta in Cuba Gooding Jr. FOTO: Reuters


Obdržal je tudi stike z vsemi otroci in drugimi bližnjimi. S pokojno Nicole je imel hči Sidney Brooke (33 let) in sina Justina Ryana (30), iz prvega zakona z Marguerite Whitley ima tri otroke, hčeri Arnelle (50) in Aaren (41) ter sina Jasona (50).