Očividec Oswaldovega umora

Legenda vojnega dopisništva François Pelou je umrl mirno na svojem domu, star 94 let.
Fotografija: Vojni dopisnik in očividec umora morilca JFK François Pelou. Foto AFP
Odpri galerijo
Vojni dopisnik in očividec umora morilca JFK François Pelou. Foto AFP

Dan po enem najbolj travmatičnih dogodkov v sodobni zgodovini Združenih držav Amerike, umoru predsednika Johna F. Kennedyja 22. novembra 1963 v Dallasu, je v mesto kot prvi francoski novinar prišel poročevalec tiskovne agencije AFP François Pelou. Dan pozneje je bil priča, ko je domnevnega Kennedyjevega morilca Leeja Harveyja Oswalda ustrelil lastnik dallaškega nočnega kluba judovskih korenin Jack Ruby, znan po povezavah z italoameriško mafijo. Pelou je umrl konec prejšnjega tedna star 94 let.


Po umoru Oswalda se je Pelou spominjal, da se je v gneči v kleti sedeža policije v Dallasu v trenutkih pred umorom Ruby zaletel vanj, da se je lahko približal domnevno edinemu strelcu na Kennedyja. Francoski reporter je bil prepričan, da ni streljal v izbruhu jeze, ampak da je imel namen ubiti Oswalda, kar mu je s samo enim strelom iz revolverja tudi uspelo.


Vendar François Pelou še zdaleč ni bil samo navaden poročevalec. Dejansko je bil že pred odhodom v Dallas vojni dopisnik iz korejske vojne. Največjo slavo je dosegel pozneje, ko je za AFP poročal iz vietnamske vojne. Tam je spremljal ameriško-južnovietnamski vojaški polom na začetku severnovietnamske ofenzive Tet med januarjem in septembrom 1968. Na koncu Severnemu Vietnamu sicer ni uspelo zasesti južne sosede, vendar so hude izgube Američane prepričale, da v vojni ne morejo zmagati, kar je vodilo do njihovega umika in zmage komunističnega Severnega Vietnama v vojni. Zaradi šrapnela, ki ga je med poročanjem iz Vietnama dobil v nogo, je Pelou šepal do konca življenja.


Poleg poročanja iz vojn in dogajanja ob Kennedyjevem umoru se je François Pelou proslavil še z enim neposrednim poročanjem. Leta 1975 je bil eden prvih, ki je iz Madrida v svet poslal vest, da je umrl dolgoletni španski fašistični diktator Francisco Franco.

Komentarji: