Oskarjevec nahranil gasilce

Matthew McConaughey, sveži petdesetletnik, je pomagal pri požarih v Kaliforniji

Objavljeno
04. november 2019 19.00
Posodobljeno
04. november 2019 19.00
Matthew McConaughey je po duši Teksačan, Kalifornija pa je njegov drugi dom. FOTO: Reuters
U. I.
U. I.
Za ameriškega igralca Matthewa McConaugheyja, rojenega Teksačana, je Kalifornija drugi dom. Da čuti pripadnost do te zvezne države in mesta Los Angeles, kjer je ustvaril številne opazne filmske vloge, je dokazal te dni, ko tam divjajo obsežni požari.

Pridružil se je dobrodelni organizaciji Operation BBQ Relief in prostovoljcem iz organizacije Wild Turkey Bourbon, zavihal rokave, vzel v roke nož in skupaj s podobno mislečimi pomagal pripraviti 800 obrokov za gasilce in še 800 za brezdomce. McConaughey je od leta 2016 kretivni direktor podjetja Wild Turkey, ki proizvaja znameniti istoimenski burbon. Pod njegovim vodstvom so izdelali novo linijo Longbranch, ki jo vneto promovira, morda pa je z njo postregel tudi ob praznovanju svojega 50. rojstnega dne, ki ga je imel v nedeljo.

In če je okrogla obletnica priložnost za pogled nazaj, je McConaughey s svojo kariero lahko več kot zadovoljen. Potem ko se je odrekel odvetništvu, je v 80. letih dobil prve opaznejše filmske vloge. Začel je v romantičnih komedijah, (Načrtovalka porok, Kako se znebiti fanta v desetih dneh), praviloma v družbi zvezdnic, kot so Jennifer Lopez, Sarah Jessica Parker, tudi Penelope Cruz, s katero sta imela enoletno zvezo.

Z leti pa se je iz puhlega lepotca prelevil v karakternega igralca. Nekatere vloge so od njega terjale tudi precejšnjo fizično preobrazbo, tako je na primer v filmu Klub zdravja Dallas za vlogo umirajočega za aidsom shujšal do neprepoznavnosti. A se mu je vse obrestovalo, saj se je s podelitve oskarjev domov vrnil z zlatim kipcem. Prepričljiv je bil v HBO kriminalni seriji True Detective, v filmu Gold, pa v znanstveno fantastičnem filmu Temni stolp. Poročen je z Brazilko Camilo Alves, ki se ukvarja z manekenstvom in modo, in je oče treh otrok.