Pevka nad Trumpa zaradi njegovega spornega tvita glede hudih požarov

Ameriški predsednik za hude požare krivi slabo upravljanje z gozdovi.
Fotografija: Hud požar pustoši po Malibuju. FOTO: Ap
Odpri galerijo
Hud požar pustoši po Malibuju. FOTO: Ap

Pevka Katy Perry je na družbenem omrežju twitter ostro kritizirala Donalda Trumpa zaradi tvita, v katerem predsednik za obsežne požare v Kaliforniji krivi slabo upravljanje z gozdovi. Njegov odziv na naravno katastrofo je opisala kot »popolnoma brezsrčen«. Ob tem jo je razkačila tudi Trumpova napoved, da bo agenciji za gozdove zmanjšal denarna sredstva.

Požar, ki je v četrtek izbruhnil na severu zvezne države, se bliskovito širi. Zajel je že območje okoli 300 kvadratnih kilometrov. Na poti proti severu je požgal celotno mesto Paradise s 27.000 prebivalci, kjer je umrlo najmanj devet ljudi, pogrešajo jih 35. 

Oblasti so evakuirale že številne domove. FOTO: Reuters
Oblasti so evakuirale že številne domove. FOTO: Reuters


»Nobenega razloga ni za tako hude požare, razen tega, da je upravljanje z gozdovi slabo. Vsako leto dobijo milijarde dolarjev, izgubljenih pa je toliko življenj, vse zaradi slabega upravljanja. Takoj ukrepajte, ali pa boste izgubili denarna sredstva!« je Trump zapisal na twitterju. 



Perryjeva se je nemudoma odzvala in Trumpu povedala svoje. »To je popolnoma brezsrčen odziv. V nesrečo sploh niso vpleteni politiki, ampak dobre ameriške družine, ki so izgubile dom. Medtem ko vi tvitate, pa so si morale najti zatočišča.«



Znova gori tudi na jugu Kalifornije in oblasti so ukazale evakuacijo celotnega prestižnega obmorskega mesta bogatih Malibu s 13.000 prebivalci. Skupaj so po Kaliforniji evakuirali že več kot 150.000 ljudi. Iz Malibuja bežijo tudi številne slavne hollywoodske zvezde.

Hud požar, ki grozi južni Kaliforniji, je sicer k umiku prisilil cel kup zvezdnikov, med drugim Kim Kardashian West, Willa Smitha, Caitlyn Jenner in Denise Richards. Ognjeni zublji so skorajda že dosegli hiši Lady Gaga in režiser Guillermo Del Toro, ki sta izrazila zaskrbljenost, da jima bo požar uničil dom. 

Na delu so številni gasilci. FOTO: Reuters
Na delu so številni gasilci. FOTO: Reuters

 
Igralec Will Smith je z družino že zapustil hišo v Calabasasu. Na instagramu je zapisal, da je dim že povsem blizu in da že lahko vidijo ogenj. »Nismo v coni, ki se je morala evakuirati, a mi situacija ni všeč, zato bomo odšli.« Dodal je, da je bila 18-letna hčerka Willow povsem prestrašena, saj se je ogenj hitro približeval luksuzni soseski. 

Tudi nekatere druge znane osebnosti so morale zapustiti domove in ob tem še priskrbeti transport za konje, navaja Guardian. Režiser Kevin Smith je včeraj obupano iskal prikolico, s katero bi z ranča rešil okrog 40 konjev. Igralec James Woods, sicer znan Trumpov podpornik, je na twitterju delil nasvete, kako se rešiti in igralski kolegici Alyssi Milano, Trumpovi ostri kritičarki, ponudil pomoč pri evakuaciji konj. 

Ljudje se trudijo rešiti svoja življenja in življenja živali na rančih. FOTO: Ap
Ljudje se trudijo rešiti svoja življenja in življenja živali na rančih. FOTO: Ap


Ogenj se je medtem povsem približal posestvu, na katerem so snemali resničnostni šov The Bachelor, v nevarnosti pa je tudi znamenito filmsko prizorišče Western Town (Zahodno mesto), ki je v preteklosti služilo kot kulisa za številne filmske mojstrovine. Nazadnje je HBO tam snemal serijo Westworld. Koliko škode so plameni že povzročili na tem območju, še ni znano. 

Komentarji: