Pionirjev nasvet

Vint Ceft ne verjame, da bi lahko dezinformacije prepoznali s pomočjo umetne inteligence, strojnega učenja ali algoritmov.

Objavljeno
01. november 2019 20.00
Posodobljeno
01. november 2019 20.00
»Nekateri ljudje so ta omrežja zlorabili, da bi skozi te platforme pošiljali v skupnost dezinformacije,« pravi Vint Cerf. FOTO: Reuters
A. Ž.
A. Ž.
Vint Cerf spada med pionirje interneta. Ker smo v času ne povsem ugotovljivega datuma v letu 1970, ko je sodeloval pri pisanju protokolov, s katerimi so računalniki postali povezljivi, je pionirski znanstvenik za BBC nastopil v kontekstu 50-letnice interneta.

Strokovnjak, ki zadnja leta dela kot podpredsednik Googla, je prepričan, da je pojav svetovnega spleta eden od največjih dosežkov sodobnega časa, ker omogoča izjemno dostopnost do informacij. Hkrati meni, da je po letu 2000, s pojavom družbenih omrežij, nastal negativen premik. »Nekateri ljudje so ta omrežja zlorabili, da bi skozi te platforme pošiljali v skupnost dezinformacije – zaradi politike, čudaštva itd.«
 

Krirični razmislek


image
Delo Vint Cerf FOTO: Wikipedia
Ceft ne verjame, da bi lahko dezinformacije prepoznali s pomočjo umetne inteligence, strojnega učenja ali algoritmov. »Algoritmična detekcija dezinformacij ni enostavna. Umetna inteligenca s strojnim učenjem ne bo izpolnila teh pričakovanj.« Napačna se mu zdi tudi ideja, da bi razpečevalce lažnih novic kaznovali, kajti obstaja množica režimov, ki bodo resnične informacije razglasili za dezinformacije in nato ukrepali proti ljudem, ki pišejo o dejstvih.

Kritični razmislek posameznika je po njegovem edino sredstvo za izognitev dezinformacijam. »Od kod informacija prihaja, je prvo vprašanje. Naslednje je, ali ta prihaja od verodostojnega vira.« Ta vprašanja bi po njegovem morala biti ključni del digitalne pismenosti.

Sicer pa vidi prihodnost interneta v vesolju. Prepričan je, da bo v doglednem času vzpostavljena informacijska hrbtenica, ki bo zagotavljala prenos informacij na medplanetarni razdalji in omogočala, da bodo roboti, morda tudi ljudje, ki so na drugih planetih, povezani z Zemljo.