Pobegnila pred družino, ki ji grozi s smrtjo

»Od otroštva mi grozijo, da me bodo ubili, če bom naredila kaj narobe,« je prestrašeno 18-letno dekle iz Savdske Arabije Rahaf Mohamed al Kunun.
Fotografija: Rahaf Mohamed al Kunon skuša tajske oblasti prepričati, da se boji za svoje življenje. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Rahaf Mohamed al Kunon skuša tajske oblasti prepričati, da se boji za svoje življenje. FOTO: Twitter

Usoda 18-letnega savdskega dekleta Rahaf Mohamed al Kunun, ki na twitterju obupana prosi za pomoč, saj da ji grozi smrt zaradi zavračanja islama, je le ena od tragičnih zgodb mladih žensk v skrajno konservativnih islamskih državah. Potem ko je Rahaf uspelo pobegniti družini, ki ji je med drugim preprečevala nadaljevanje študija, in zbežati proti Avstraliji, kjer je nameravala prositi za azil, so jo na Tajskem prestregle varnostne službe in ji pobrale vse dokumente. Zdaj je zabarikadirana v sobi letališkega hotela v Bangkoku, od koder se oglaša prek družabnih omrežij in prosi za pomoč.

Tajske oblasti naj bi jo vrnile domov, a dekle je prepričano, da jo bo oče, sicer visoki državni uslužbenec, ubil. Savdska zakonodaja namreč še vedno dopušča smrtno kazen zaradi časti oziroma iz moralnih razlogov, kamor spada tudi nespoštovanje islama. Dekle so pred časom že kaznovali zaradi svojevoljnosti, med drugim je bila, kot je sporočila prek twitterja, pol leta zaprta doma, ker se je samovoljno ostrigla. »Od otroštva mi grozijo, da me bodo ubili, če bom naredila kaj narobe. Vem, da bodo to storili, moja družina to počne,« je prestrašena Rahaf.

Potem ko je zaradi uporništva več let prenašala nasilje in grožnje s smrtjo, ji je uspelo med družinskim izletom v Kuvajt kupiti letalsko vozovnico za Avstralijo ter pridobiti vizum, vendar je njen oče prepričal tajske varnostne organe, da so jo prestregli in zadržali. Zatrdil je, da je dekle duševno neuravnovešeno, vendar je potem, ko tega ni dokazal, obmolknil. Nesrečno dekle so vzele pod okrilje nevladne organizacije za zaščito človekovih pravic in prosile tajske oblasti, naj ji dovolijo pot v Avstralijo.

»Veliko primerom nasilja zaradi časti smo bili priča. Mislim, da je Rahaf v resnih težavah,« je dejal Phil Robertson, predstavnik organizacije za človekove pravice Human Rights Watch za Azijo. Med tovrstnimi primeri je bila tudi 24-letna Dina Ali Laslum, ki je pobegnila pred vsiljeno poroko, ko so jo prisilno vrnili družini v Savdsko Arabijo, pa se je za njo izgubila vsaka sled.

Komentarji: