Porabil štiri milijone za čistokrvnega žrebca

Mohamed al Maktum je na dražbi premagal irskega milijarderja Johna Magniera pri nakupu dirkalnega konja.
Fotografija: Dubajski šejk se je z rejo in tekmovanji začel ukvarjati leta 1992. FOTO: Caren Firouz/Reuters
Odpri galerijo
Dubajski šejk se je z rejo in tekmovanji začel ukvarjati leta 1992. FOTO: Caren Firouz/Reuters

Že dolgo je znano, da cene za čistokrvne dirkalne konje dosegajo vrtoglave zneske, vendar je tudi najbolj prekaljene poznavalce tovrstnih tekmovalnih živali presenetil nakup dubajskega šejka Mohameda bin Rašida al Maktuma.

Sedemdesetletni šejk je na dražbi konj Tattersalls v Veliki Britaniji odštel skoraj štiri milijone evrov za žrebca Lota 148, potem ko se je med njegovimi posredniki in vzrejno hišo Coolmore, ki je v lasti irskega milijarderja Johna Magniera, razvnela prva dražbena bitka, poroča CNN.



»To je izjemno zmogljiva in hitra žival,« je povedal šejkov predstavnik Anthony Stroud in dodal, da ima občudovanja vredno krvno linijo. »Njegovo visočanstvo se je odločilo zanj takoj po tem, ko ga je videlo v živo. Konj je bil dražji, kot smo pričakovali, a če hočeš najboljšo žival, moraš biti pripravljen tudi nekaj zapraviti.«


Že od mladih let goji ljubezen do konj


Na dražbi je poleg dubajskega šejka izkazoval ljubezen do dragih in hitrih konjev tudi šejk Fahad iz Katarja, ki je odštel 1,1 milijona evrov za konja, ki je pripadal uspešnemu britanskemu skladatelju Andrewu Lloydu Webbru.

Sedemdesetletni Mohamed al Maktum je ustanovitelj vzrejne hiše Godolphin, ki je med najprestižnejšimi na svetu. Šejk, ki opravlja tudi funkciji premiera in podpredsednika Združenih arabskih emiratov, je od mladih let gojil ljubezen do konj. Z rejo in tekmovanji se je začel ukvarjati leta 1992, kobilarno je imenoval po legendarnem arabskem žrebcu Godolphinu, ki je eden od treh konjev, iz katerih izvirajo sodobne dirkalne linije.

Komentarji: