Poslednji hollywoodski zvezdnik

Zvezda filma Črni panter bo nastopil v novi drami Just Mercy, ki razkriva napake v ameriškem sodnem sistemu.

Objavljeno
10. september 2019 08.35
Posodobljeno
10. september 2019 08.55
Jordan je kariero začel v intimnih televizijskih dramah, ki prikazujejo posameznike na družbenem robu. FOTO: Danny Moloshok/Reuters
J. K.
J. K.
»Vodilni igralec, ki vodi Hollywood«, so na naslovnici revije Time opisali ameriškega temnopoltega igralca Michaela B. Jordana. Dvaintridesetletni zvezdnik filma Črni panter bo nastopil v drami Just Mercy, v kateri bo upodobil odvet­nika Bryana Stevensona, borca za pravice temnopoltih zapornikov, ki so bili po nedolžnem obsojeni na smrtno kazen.

Film so te dni premierno predvajali na filmskem festivalu v Torontu, v ameriških kinodvoranah bo na sporedu decembra. Poleg Jordana v njem nastopa zvezdnik Jamie Foxx, ki igra kaznjenca Walterja McMilliana. Just Mercy razkriva napake v ameriškem sodnem sistemu, ki je pristranski do temnopoltih državljanov.


V vlogah posameznikov na družbenem robu


V reviji Time so zapisali, da je Michael B. Jordan poslednji hollywoodski zvezd­nik, saj se poleg privlačnega videza in finančno uspešnih filmov lahko pohvali z vlogami, ki imajo globlji pomen. Rodil se je v Santa Ani v Kaliforniji in odraščal v Newarku v New Jerseyju. Filmsko kariero je začel z vlogami v intimnih televizijskih dramah, ki prikazujejo posameznike na družbenem robu. Igral je v TV-serijah Parenthood, Friday Night Lights in The Wire.

Z režiserjem Ryanom Cooglerjem sta prvič sodelovala pri filmu Postaja Fruitvale, nato pri celovečercu Creed: Rojstvo legende, v katerem Jordan upodobi sina izmišljenega boksarja Apolla Creeda, nekdanjega nasprotnika Rockyja Balboe, in pri Črnem panterju, v katerem si je z vlogo zlikovca Erika Killmongerja prislužil številne pohvale. Znanstvenofantastični celovečerec je na 11. mestu najbolj prodajanih filmov in je prvi film o superjunakih, ki je bil nominiran za oskarja za najboljšo fotografijo.