Poslovil se je Charles Aznavour

V 94. letu se je tik pred novo turnejo ustavilo življenje francoskega šansonjerja in igralca

Objavljeno
01. oktober 2018 17.00
Posodobljeno
01. oktober 2018 17.00
Charles Aznavour je občinstvo navduševal kar 80 let. FOTO: AP
U. I.
U. I.
Primerjali so ga s Frankom Sinatro, a v resnici je bil predvsem sam svoj. Francoski šansonjer in igralec Charles Aznavour, znan po raskavem glasu in odmevni uspešnici She, ki jo je prvič zapel že davnega leta 1974, se je poslovil v 94. letu starosti. Bil je še poln načrtov – novembra naj bi se odpravil na večdnevno turnejo po Franciji in Švici, nedavno pa se je zaradi zloma roke predčasno vrnil z Japonske.
Umetnik je v svoji 80-letni karieri prodal 180 milijonov plošč in nastopil v več kot 60 filmih. Živahno je bilo tudi njegovo zasebno življenje: bil je trikrat poročen in ima šest otrok.
Rodil se je v Parizu, v družini armenskih izseljencev, ki so iz domovine zbežali pred genocidom. Besedila njegovih šansonov se navdihujejo v njegovih osebnih izkušnjah, tudi izseljenskih, nastopal je za predsednike in kralje, pel je v sedmih jezikih in nastopal v 94 državah. V Hollywoodu so mu lani dodelili zvezdo na Aleji slavnih, CNN ga je leta 1998 razglasil za estradnika stoletja. Pogosto je sodeloval v dobrodelnih projektih, leta 1988, po potresu v Armeniji, je s prijateljem ustanovil humanitarno organizacijo. Leta 2009 je postal veleposlanik Armenije v Švici, bil je tudi armenski delegat v Združenih narodih.