Poslovil se je žvižgač Herbert Stempel, ki je navdihnil film Kviz

Stempel je razkril, da je sodeloval pri odmevni televizijski potegavščini in sprožil kongresno preiskavo.

Objavljeno
02. junij 2020 11.00
Posodobljeno
02. junij 2020 11.09
V priljubljenem televizijskem kvizu Twenty-One so tekmovalcem vprašanja razkrili vnaprej. Na fotografiji sta voditelj Jack Barry in tekmovalec Charles Van Dorn. FOTO: Wikipedia 
J. K.
J. K.
Pri 93 letih se je poslovila legendarna ameriška televizijska osebnost ­Herbert Stempel, ki je v petdesetih letih prejšnjega stoletja povzročil škandal, ko je razkril, da je v dogovoru z organizatorji televizijskega kviza Twenty-One namerno izgubil. Stempel je umrl 7. aprila v domu za starejše v New Yorku,­ je za tiskovno agencijo AP sporočila njegova žena Ethel.

Zaslovel je leta 1956, ko je nastopil v priljubljenem kvizu, v katerem so tekmovalcem odgovore na vprašanja razkrili vnaprej. Ker je gledanost oddaje upadala, hkrati pa so se nižali prihodki od oglaševanja, je Stempel privolil, da bo izgubil proti karizmatičnemu sotekmovalcu Charlesu Van Dornu.


Od televizije do Hollywooda


Zvijača je delovala, saj se je gledanost povečala, Van Doren pa je postal zvezda televizijskih kvizov. Kljub obljubi producenta Dana Enrighta, da ga po izgubi na kvizu čaka služba na televiziji, so nanj kmalu pozabili tako organizatorji oddaje kot javnost. Iz maščevanja se je tedaj tridesetletni Stempel odločil razkriti, da je oddaja potegavščina, kar je povzročilo kongresno raziskavo in zaton kariere Charlesa Van Dorna.

Stempel, ki se je po razkritju umaknil iz javnega življenja, se je znova znašel v središču medijske pozornosti, ko je leta 1994 v kinodvorane prišel film Kviz v režiji Roberta Redforda. Celovečerec je nastal po spominih kongresnega preiskovalca Richarda Goodwina, v vlogi Stempla je nastopil ameriški igralec John Turturro, v vlogi Van Dorna pa Britanec Ralph Fiennes.