Potrpežljivost je ključna za dober zakon

Melinda Gates, soproga 63-letnega ustanovitelja podjetja Microsoft, je pred dnevi razkrila skrivnost svojega dolgega zakona z milijarderjem.

Objavljeno
24. april 2019 15.00
Posodobljeno
24. april 2019 15.19
Srebrno poroko sta zakonca Gates proslavila z razvajanjem v Mehiki, kjer sta obiskala svoje najljubše kotičke. FOTO: Wikipedia
H.K.
H.K.
Formula za srečen zakon z Billom Gatesom ni nič drugega kot potrpežljivost, ugotavlja 54-letna Melinda Gates, ki ravno te dni predstavlja svojo novo knjigo The Moment of Lift: How Empowering Women Changes the World. V knjigi odstira tudi delček svojega zasebnega življenja, denimo iz časov, ko je začela delati za Microsoft in tam spoznala človeka, ki je kasneje postal njen mož. Njegovo srce je menda dokončno osvojila s tem, da ga je premagala v matematični nalogi, se pošali Melinda, ki je prav tako računalniška strokovnjakinja.

Zakonca Gates sta 1. januarja slavila srebrno poroko, med pogovorom za časnik The Sunday Times pa se je Gatesova do solz nasmejala, ko so ji čestitali za dolgo zakonsko zvezo. »Smešno je, da sva z Billom prispela do točke v življenju, ko se lahko zaradi marsičesa nasmejeva,« je pojasnila. »In verjemite mi, spomnim se dni v najinem zakonu, ki so bili tako težki, da sem se vprašala, ali bom zmogla.«

Poročila sta se leta 1994 in imata tri otroke, stare od 16 do 22 let. Med drugim v knjigi razglablja tudi o vprašanju, kako otrokom, katerih oče je »vreden« sto milijard dolarjev (89 milijard evrov), zagotoviti običajno življenje. Ne le da so jih vzgajali daleč od oči javnosti, tudi v šole so jih vpisovali z materinim dekliškim priimkom. Kljub velikemu bogastvu pa bo Bill Gates vsakemu od otrok zapustil »le« deset milijonov dolarjev (8,9 milijona evrov).

V knjigi se Melinda Gates ne more izogniti osamljenosti po rojstvu najstarejše hčere in poskusov, da bi bila z možem enakopravna. Spominja se, denimo, kako jezna je bila nanj, ko je bral knjigo o Winstonu Churchillu, namesto da bi znosil prtljago v avto in pripravil otroke. In čeprav je Melinda ravno potrpežljivosti pripisala največ zaslug za to, da je zdržala v dolgem zakonu, je v resnici življenje z Billom lepo, zaključi. Da se lažje prebije skozi življenje, pa gospa Gates redno vodi svoj duhovni dnevnik in meditira vsaj enkrat na dan, enkrat na mesec pa se sreča z dolgoletnimi prijateljicami.