Pravega junaka Arga ni več

Nekdanji agent Cie, Tony Mendez, ki je med iransko krizo 1979–1981 od tam pretihotapil šest ameriških diplomatov, kar je bil navdih za film Misija Argo, je v soboto po dolgi bolezni pri 78 letih umrl.
Fotografija: Tony Mendez na premieri filma Misija Argo leta 2012 Washingtonu. V filmu ga je odigral Ben Affleck (desno na plakatu). FOTO: AFP
Odpri galerijo
Tony Mendez na premieri filma Misija Argo leta 2012 Washingtonu. V filmu ga je odigral Ben Affleck (desno na plakatu). FOTO: AFP

Nekdanji agent Cie, Tony Mendez, ki je opozoril nase med iransko krizo 1979–1981, saj je iz takrat nemirne države pretihotapil šest ameriških diplomatov, je v soboto pri 78 letih umrl za posledicami parkinsonove bolezni. To drzno dejanje je popisal tudi v spominih, ki so bili navdih za leta 2012 s tremi oskarji nagrajen film Misija Argo.

Ime ni naključno: ko so iranski protestniki vdrli v ameriško veleposlaništvo in zajeli več talcev, se je šesterica zatekla na kanadsko veleposlaništvo, Mendez pa jih je od tam rešil in poslal domov s pretvezo, da je to kanadska ekipa, ki v Iranu išče primerno lokacijo za snemanje izmišljenega filma Argo.

V filmu je Mendeza odigral Ben Affleck, ki je prevzel tudi režijo, ob novici o Mendezovi smrti pa tvitnil, da je bil ta »pravi ameriški junak, ki ni nikdar iskal pozornosti za svoja dejanja, pač pa zgolj služil svoji državi«. Tudi nekdanji namestnik direktorja Cie, Michael Morell, je tvitnil, da je bil pokojnik res eden izmed najboljših Cijinih agentov.

Mendez se je rodil leta 1940 ter se po študiju na univerzi Colorado preživljal predvsem kot ilustrator, Cii pa pridružil po prijavi na oglas za grafičnega oblikovalca. V karieri je veliko sodeloval s hollywoodskimi vizažisti in mojstri čarovniških trikov, da bi izpopolnil preobleke in lažne identitete Cijinih agentov. Delal je na več koncih sveta, večinoma pa v Aziji.

Po upokojitvi je oče treh otrok odprl umetniški studio in pisal spomine. »Vedno sem se imel predvsem za umetnika, sem bil pa 25 let tudi precej dober vohun.«

Komentarji: