Praznuje sedeminšestdeseti rojstni dan

Po najnovejših javnomnenjskih raziskavah si večina Rusov želi, da bi zdajšnji predsednik državo vodil tudi po letu 2024.

Objavljeno
07. oktober 2019 09.25
Posodobljeno
07. oktober 2019 11.41
Poročilo poročilo posebnega tožilca Roberta Muellerja, je ugotovilo, da je Rusija poskušala nagniti ameriške predsedniške volitve leta 2016 v prid republikancev. FOTO: Sputnik/Reuters
J. K.
J. K.
Na današnji dan pred sedeminšestdesetimi leti se je rodil ruski predsednik Vladimir Putin. Po navedbah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitryja Peskova bo predsednik rojstni dan praznoval v v družbi prijateljev in sorodnikov, sicer pa so ruski mediji sinoči objavili posnetek, v katerem se Putin in obrambni minister Sergej Šojguj sprehajata po sibirski tajgi in nabirata gobe.

Kdo je prvi mož največje države, ki ga je revija Forbes med letoma 2013 in 2014 kar štirikrat postavila na vrh seznama najvplivnejših posameznikov na svetu? Vladimir Vladimirovič Putin je svojo kariero začel v sovjetski obveščevalni službi KGB, po padcu berlinskega zidu pa je se zaposlil v mestnem svetu v Leningradu. Leta 1997 ga je prvi ruski predsednik Boris Jelcin postavil za namestnika vodje kabineta, že dve leti pozneje, ko je Jelcin odstopil s položaja, pa je Putin postal še vršilec dolžnosti predsednika države.


Že četrtič poglavar Kremlja


Na predsedniških volitvah marca 2000 je zmagal v prvem krogu s 53 odstotki glasov, odtlej pa, kakor bi rekli njegovi kritiki, se ga Rusi niso več mogli znebiti. Zdaj je že četrtič poglavar Kremlja, vmes pa je moral po ruski ustavi, ki dovoljuje le dva zaporedna predsedniška mandata, »počivati« v ponovni vlogi premiera, a tudi v letih od 2008 do 2012, ko je bil uradni predsednik države sedanji premier Dmitrij Medvedjev, je bilo očitno, kdo je resnični voditelj Rusije. Po najnovejših javnomnenjskih raziskavah si večina Rusov želi, da bi Putin njihovo državo vodil tudi po letu 2024, ko mu bo potekel »zadnji« mandat.

Med predsedniškimi volitvami leta 2016 so ameriško javnost močno razburile domneve, da je Putinova Rusija poskušala nagniti volitve v prid republikancem in kandidatu Donaldu Trumpu. Ko so novinarji prejšnji teden Putina vprašali, ali se namerava vmešati v ameriške predsedniške volitve tudi leta 2020, jim je šaljivo odvrnil: »Razkril vam bom skrivnost – da! Vsekakor se bomo, le nikomur ne povejte.«