Predsednik Buhari nima dvojnika

Nigerijski predsednik Muhammadu Buhari je na podnebni konferenci zanikal lažne novice, da je umrl.

Objavljeno
04. december 2018 08.45
Posodobljeno
11. december 2018 16.04
FOTO Reuters
K. F.
K. F.
Nigerijski predsednik Muhammadu Buhari je zanikal lažne novice, da je umrl in ga v resnici nadomešča dvojnik iz Sudana, moški po imenu Jubril. Buhari se udeležuje konference Združenih narodov o podnebnih spremembah v Katovicah, kjer se je srečal tudi z nigerijsko diasporo. Iz občinstva je dobil vprašanje, naj komentira govorice, da v resnici ni pravi človek, ampak njegov dvojnik. »Zagotav­ljam vam, da sem res jaz. Kmalu bom praznoval 76. rojstni dan in dobro mi gre.«

Lažne vesti o svoji smrti je zanikal tudi prek twitterja. Govorice o prikriti smrti 75-letnega predsednika – na oblast je prišel po volitvah leta 2015, na katerih se je potegoval za oblast kot kandidat z muslimanskega severa države – so se najprej razširile prek facebooka in youtuba. Zakrožile so, ko je bil Buhari lani večji del leta na zdravljenju v Londonu, a svojim državljanom ni niti z besedo pojasnil, kaj je vzrok za njegovo bolezen, opozicija pa je trdila, da ima raka. »Veliko ljudi si je želelo, da bi umrl, ko je bilo moje zdravje zelo šibko. Nekateri so že prišli k mojemu podpredsedniku, da bi jih imenoval za svojega namestnika, ker so verjeli, da sem mrtev,« je sporočil Buhari, ki kot predsednik Nigerije vodi največje afriško gospodarstvo in eno od največjih proizvajalk nafte na svetu.

Prihodnje leto ga po štirih letih čakajo nove predsedniške volitve. Blizu oblasti je že veliko dlje, saj je bil kot vojak in general od mladosti pripadnik nigerijske vojaške elite, ki je izvedla več vojaških udarov, tako da je od leta 1983 do 1985 že »poveljeval« državi.


Preberite tudi


ICC: Nigerijski voditelji naj ne podžigajo volilnega nasilja