Pri petdesetih še vedno jezen

Kot glasbenik hoče Horacio Blanco sodelovati pri spremembah, ki se bodo v Venezueli morale zgoditi.
Fotografija: Pesmi Horacia Blanca so še vedno oziroma spet aktualne tako kot takrat, ko jih je napisal v najstniških letih. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Pesmi Horacia Blanca so še vedno oziroma spet aktualne tako kot takrat, ko jih je napisal v najstniških letih. FOTO: AFP

Pred vsesplošno krizo v Venezueli so najprej pobegnili tisti z dovolj denarja, da so si lahko privoščili selitev. Med njimi je bila večina priljubljenih glasbenih izvajalcev. Eden redkih, ki so ostali, je 50-letni Horacio Blanco, frontman najbolj znane tamkajšnje ska-punk zasedbe Desorden Público.
Ko je bil star komaj 14 let, je Blanco napisal pesem Paralizirani politiki, v kateri je pel: »Želim si, da bi bili politiki res paralizirani! Ker če bi bili, nas ne bi mogli oropati in potem pobegniti.« S skupino Desorden Público – uradno so jo ustanovili leta 1985 –, je največje uspehe doživel v osemdesetih in devetdesetih letih, ko so objavili več platinastih plošč in koncertirali po Latinski Ameriki, Severni Ameriki in Evropi.
Čeprav je pesem Paralizirani politiki nastala v drugačnem času, ni izgubila aktualnosti. V sedemdesetih letih 20. stoletja uspešna Venezuela je v osemdesetih letih zabredla najprej v gospodarsko in potem politično krizo, iz katere se ni izkopala do konca devetdesetih let, ko je oblast prevzel Hugo Chávez. Vendar je ponoven vzpon države temeljil samo na dokaj visokih cenah nafte in voditeljevi karizmi. Zato je Venezuela po Chávezovi smrti in zaradi padajoče cene nafte padla v globoko krizo.
Ker so razmere v državi spet podobne kot takrat, ko je nastala pesem, jo občinstvo na koncertih danes spet glasno zahteva. Še vedno jezni Horacio Blanco mu jo z Desorden Público, v kateri je od originalne zasedbe poleg njega še mojster tolkal Óscar Alcaino, z veseljem zapoje. Zakaj po turnejah v tujini raje ne ostane kar tam? »Sem Venezuelec in imam rad to deželo. Kot glasbenik hočem sodelovati pri spremembah, ki se bodo morale zgoditi,« je odgovoril.

Komentarji: