Priljubljena Rosalia kopiči grammyje

Španska pevka je osvojila tri latinske grammyje, za album, pop vokal in urbano pesem.

Objavljeno
15. november 2019 15.00
Posodobljeno
15. november 2019 15.19
Rosalía je s podelitve odšla polnih rok. FOTO: Danny Moloshok/Reuters
S. B.
S. B.
Tudi na dvajseti podelitvi latinskih grammyjev je slavila španska pevka Rosalía. Njen album El Mal Querer je bil razglašen za najboljšega v tem letu in še za najboljšega v kategoriji sodobni pop vokal. Poleg tega je sodelovala pri nagrajeni skladbi kolumbijskega pevca J Balvina z naslovom Con Altura, ki je postala najboljša urbana pesem.

Za najboljšo ploščo je bil razglašen singl Mi Persona Favorita Camile Cabello in Alejandra Sanza, grammyja za najboljšo pesem leta je dobila Calma Pedra Cape, ki ima na youtubu že 1,7 milijarde ogledov. S posebnim priznanjem so na jubilejni podelitvi nagradili še kolumbijskega pevca Juanesa, znanega po pesmi La camisa negra; razglašen je bil za osebo leta.

image
Za pesem leta pa je bila izbrana skladba Calma, ki jo je Pedro Capa na podelitvi latino grammyjev izvajal v duetu z Alicio Keys. FOTO: Valerie Macon/AFP

 

Rekorderka od lani


Šestindvajsetletna Rosalía, prepoznavna po sodobnih interpretacijah flamenko glasbe, je že lani postala španska pevka z največ latinskimi grammyji. Njena pesem Malamente je osvojila dve nagradi, nominirana je bila v kar petih kategorijah.

Mlado Katalonko je za glasbo navdušil oče. Peti je začela že pri sedmih letih, popolnoma pa se je posvetila glasbi pri trinajstih. Študirala je na katalonski visoki šoli za glasbo, kjer je obiskovala razrede profesorja flamenka Chiquija de la Línee, ki je sprejel le enega študenta na leto.
 

Prepoznavni sodelavci


V naslednjih letih se je s sodelovanjem na različnih mednarodnih glasbenih festivalih zlagoma uveljavila in širila mrežo prepoznavnih glasbenikov, s katerimi je sodelovala. Med njimi so, denimo, Pharrell Williams, James Blake, Billie Eilish in omenjeni J. Baldwin. Maja letos je tudi debitirala na velikem platnu z manjšo vlogo v filmu Pedra Almodóvarja Bolečina in slava.

Še bistveno več slave pa so ji prinesli ogledi na youtubu, ki se merijo v milijonih, prav tako število njenih oboževalcev. Vse to je dosegla kljub temu, da je pri sedemnajstih letih prestala operacijo na glasilkah, zaradi katere je morala začeti znova.