Princ Andrew do nadaljnega odstopil od dolžnosti v okviru kraljeve družine

Odločitev sledi izjemno kritičnemu odzivu na njegov intervju za BBC, katerega tema so bili njegovi odnosi z Jeffreyem Epsteinom.
Fotografija: BBC komentira, da poteza princa Andrewa po intervjuju, ki je razburil mnoge in sprožil tudi odpovedi sodelovanja z njim s strani nekaterih ustanov oziroma sponzorjev njegovih aktivnosti, v moderni zgodovini nima primerjave. FOTO: Leon Neal/AFP
Odpri galerijo
BBC komentira, da poteza princa Andrewa po intervjuju, ki je razburil mnoge in sprožil tudi odpovedi sodelovanja z njim s strani nekaterih ustanov oziroma sponzorjev njegovih aktivnosti, v moderni zgodovini nima primerjave. FOTO: Leon Neal/AFP

Princ Andrew, tretji sin kraljice Elizabete II. in vojvoda Yorški, se po valu kritik na intervju za BBC, v katerem je govoril o prijateljevanju z Jeffreyjem Epsteinom in zanikal očitke o vpletenosti v spolne škandale, povezane z njim, umika z vseh kraljevih dolžnosti.

Kot poroča portal britanske nacionalke, je začela afera Epstein do te mere škodovati instituciji kraljeve družine, da se je odločil za to potezo. Na lastnem portalu je objavil, da je za dovoljenje za umik iz dolžnosti v javnosti prosil kraljico.

Po predvajanju intervjuja minulo soboto so mu očitali pomanjkanje empatije do Epsteinovih žrtev, na kar se je ob zdajšnjem umiku odzval z besedami, da do njih čuti globoko sočutje, da obžaluje, ker so bile njegove zveze z Epsteinom razumljene na tak način.



»Njegov samomor je pustil veliko odprtih vprašanj, zlasti glede njegovih žrtev. Zelo sočustvujem z vsemi,« je zapisal. »Upam, da si bodo lahko sčasoma ponovno zgradile življenja.« Dodal je še, da je, če bo potrebno, pri preiskavah pripravljen sodelovati z ustreznimi organi pregona.
 

Brez primerjave v moderni zgodovini


BBC komentira, da predstavlja prinčev korak po intervjuju, ki je razburil mnoge in sprožil tudi odpovedi sodelovanja z njim s strani nekaterih ustanov oziroma sponzorjev njegovih aktivnosti, nekaj, kar naj bi v bilo v moderni zgodovini brez primerjave. Ni šlo le za slabo publiciteto zanj, pač pa je intervju širše škodoval instituciji britanske kraljeve družine.

Vojvoda je sicer v intervjuju znova zanikal stike z Virginio Giuffre, nekdaj Roberts, ki je izjavila, da je bila prisiljena v spolne odnose z njim. V medije je prišla njena fotografija s princem, ko je bila stara 17 let. Sam je sprožil preiskavo, ali je posnetek ponarejen. Že včeraj je odpovedal obisk Yorkshira, ki so ga prizadele poplave.

Giuffrejeva je bila sicer tudi ena od Epsteinovih tožnic do njegovega samomora. Izjavila je, da je bila med letoma 1999 in 2002 trikrat prisiljena v spolni odnos s princem Andrewom. Šlo naj bi za tri lokacije: v Londonu, New Yorku in zasebnem otoku Epsteina na Karibih.

Komentarji: